Companii

Dupa trei ani de scadere, Astra Vagoane Arad a revenit pe profit

25.05.2000, 00:00 317



Producatorul de vagoane de calatori si de metrou Astra Vagoane Arad a reusit sa realizeze in primul trimestru al acestui an un profit net de 15,58 miliarde de lei, aceasta evolutie survenind pentru prima data dupa trei ani de pioerderi.

"Rezultatul inregistrat in prima parte a acestui an poate fi considerat ca fiind efectul masurilor dure de restructurare, care au fost indeplinite cu o mare dificultate", a declarat pentru Ziarul Financiar Liviu Bobar, directorul general al Astra Vagoane Arad.

Veniturile totale realizate de societatea aradeana anul trecut a fost de 346,10 miliarde de lei, compania inregistrand insa, in acea perioada, pierderi de 46,15 miliarde de lei, relativ egale cu cele inregistrate cu un an in urma. Compania nu a acordat, in ultimii trei ani, dividende.

Astra Vagoane a traversat o perioada dificila in prima parte a acestui an, oficialii companiei hotarand, in luna februarie, oprirea activitatii pe o perioada de doua saptamani.

Cu toate acestea Astra Vagoane ar putea beneficia insa de o gura de oxigen, in cazul in care contractul intre Ministerul Transporturilor si compania suedeza AD Trans, care prevede producerea a 108 vagoane de metrou pentru Metrorex, ar demara efectiv.

"Noi am participat, alaturi de societatea suedeza la semnarea contractului, care stipuleaza ca montajul vagoanelor sa se realizeze in Romania, iar pana la 30% din componentele utilizate sa provina de la fabrici romanesti. Efectul asupra Astra Vagoane va fi major, la nivelul a peste zece milioane de dolari", a mai precizat Bobar.

Societatea si-a majorat capitalul, la inceputul acestui an, cu aproape 20 miliarde de lei, de la 74,81 miliarde de lei. In prezent, Astra Vagoane are un capital social de 93,44 miliarde de lei, impartit in actiuni cu valoarea nominala de 1.000 de lei. Structura actionarilor semnificativi cuprinde, potrivit ultimei raportari a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), compania americana Trinity Industries Inc., care detine pachetul majoritar, de 66,63% din actiuni, si Fondul Proprietatii de Stat (FPS), care mai are un pachet de aproape 20% din titlurile Astra Vagoane.

Compania americana a achizitionat, in luna martie a anului trecut, pachetul de 70% din actiunile detinute de FPS la Astra Vagoane Arad, contra sumei de 50 milioane de dolari, alti 50 milioane de dolari urmand sa fie investiti. Dupa aceasta operatiune, Trinity a mai incercat sa cumpere, printr-o oferta publica derulata in perioada 23 noiembrie-17 decembrie 1999, si restul de actiuni care se mai tranzactionau in piata, fara succes insa. Trinity Industries produce anual 30.000 de vagoane, are o cifra de afaceri de trei miliarde de dolari si un capital social de doua miliarde de dolari.

Trinity Industries mai detine 60% din actiunile Institutului de Cercetare si Proiectare Vagoane - Arad (ICPV) si 70% din actiunile producatorului de material rulant MEVA Drobeta Turnu Severin.

Astra Vagoane Arad activeaza in industria constructiilor de masini, avand ca principal obiect de activitate producerea de vagoane de calatori si de metrou, trenuri electrice si tramvaie.

Actiunile societatii Astra Vagoane se tranzactioneaza la categoria a II-a a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) din 21 decembrie 1995, pretul de referinta inregistrat in sedinta de tranzactionare, din 23 mai, fiind de 1.000 lei/actiune. Actiunile Astra Vagoane au inregistrat, de la inceputul acestei luni, o scadere de aproape 10%.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO