Companii

E oficial: Coreenii lasa fabrica de automobile din Craiova in mainile statului

31.08.2006, 20:16 16

Reprezentantii statului roman au semnat ieri contractul prin care rascumpara pachetul de 51% din actiunile producatorului de automobile Daewoo Automobile Romania de la Daewoo Motor Coreea.
Semnarea contractului intre partea romana si cea coreeana a avut loc dupa amanari repetate, care au durat aproape un an.
Tranzactia va costa partea romana 60 mil. $ (48 mil. euro).
Coreenii vor incasa de la fabrica de automobile din Craiova in cash 50 mil. $ (40 mil. euro) pe pachetul de actiuni, restul de 10 mil. $ (8 mil. euro) reprezinta datoriile uzinei din Craiova catre firme din grupul Daewoo. Valoarea totala a creantelor fabricii de la Craiova depasea suma de 530 de milioane de dolari (424 mil. euro). Consultanta partii romane la tranzactie a fost asigurata de catre firma de avocatura Tuca, Zbarcea & Asociatii.
"Finalizarea tranzactiei este estimata pentru perioada 15-20 octombrie 2006, iar procedura de privatizare a uzinei cu un investitor strategic va incepe in termen de doua luni de la finalizarea acesteia", a declarat ministrul economiei si comertului, Codrut Seres.
"In prezent, Daewoo Automobile Romania Craiova lucreaza, are contracte si licente de fabricatie si intentioneaza sa lanseze un nou model de automobile in urmatorii doi ani pentru a se mentine pe piata", a continuat Seres. Lansarea unui nou model este o conditie absolut necesara supravietuirii fabricii de la Craiova in contextul unei piete auto din ce in ce mai competitive. Compania va continua sa lucreze sub licenta Daewoo pe termen nelimitat pana la preluarea companiei de catre un alt investitor, sustin oficialii fabricii de la Craiova.
Imediat dupa anuntul rascumpararii pachetului de 51% din actiunile fabricii de la Craiova, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata de profil la nivel global, Ford Motor, si-a reiterat intentia de a deveni investitor strategic in compania romaneasca. "Deja ne-am declarat interesul in cazul uzinei de la Craiova. Ca urmare a semnarii acordului dintre reprezentantii romani si cei coreeni, putem sa confirmam faptul ca suntem categoric interesati de preluarea companiei", au declarat reprezentantii Ford, citati de Reuters.
Producatorul de automobile din Craiova a facut afaceri de 260 mil. $ (208 mil. euro) si nu a avut profit in primele sase luni ale anului.
General Motors si Renault - Nissan si-au exprimat, de asemenea, oficial interesul pentru fabrica de la Craiova.
Renault are deja in portofoliu uzinele de la Dacia Pitesti, care a devenit una dintre cele mai mari companii autohtone, care alaturi de Petrom si de Mittal Steel Galati, ambele privatizate, sustin in mare parte exporturile Romaniei.
Daewoo Automobile Romania a fost infiintata in 1994 ca societate mixta intre grupul Daewoo - reprezentat prin Daewoo Heavy Industry, care detinea 51% din actiuni - si statul roman, reprezentat prin Automobile Craiova SA, 49% din actiuni.
Oficialii romani inca nu s-au decis asupra pachetului pe care il vor scoate la vanzare, dar, potrivit acestora, va fi ales investitorul in functie de puterea sa financiara si nu pe baza unei sume care sa acopere cheltuiala facuta cu rambursarea pachetului de actiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO