Companii

Ecopack Ghimbav, vanzari de 9,2 mil. euro la noua luni

22.12.2004, 00:00 44

Producatorul de ambalaje Ecopack Ghimbav a obtinut 9,2 milioane de euro din vanzari, in primele 9 luni ale anului, in crestere cu 60% fata de nivelul de la 6 luni.
Profitul societatii a avansat cu aproape 50%, la 0,1 milioane de euro, in aceeasi perioada. Oficialii companiei nu au comentat rezultatele financiare.
Fabrica din Ghimbav, judetul Brasov, face parte din grupul Ecopack Bucuresti, care mai detine doua unitati de productie de ambalaje si carton ondulat, Celhart Donaris Braila si Ecopaper Zarnesti. Celhart Donaris, o companie cu o cifra de afaceri de 30 de milioane de euro in 2003, conform datelor Ministerului de Finante, a fost preluata de Ecopack in luna ianuarie a acestui an.
Ecopack a incheiat anul 2003 cu incasari de 30 milioane de euro, din care 18 milioane de euro au reprezentat contributia fabricii din Ghimbav si 12 milioane de euro vinzarile Ecopaper Zarnesti, ambele din judetul Brasov. Anul trecut, trei sferturi din incasarile Ecopack au fost asigurate din livrarile de ambalaje, diferenta fiind acoperita de placile din carton ondulat.
Pentru anul 2005, grupul Ecopack si-a propus sa atinga o cifra de afaceri consolidata de aproximativ 100 de milioane de euro.
Ecopack produce atat ambalaje din carton clasice (cutii americane), cat si ambalaje cu forme constructive sofisticate (cu autoformare), care se apropie de statutul de cutii de prezentare. Sistemul flexografic de tiparire de care dispune fabrica permite tiparirea cutiilor din carton ondulat, natur sau albit, in trei culori distincte.
Planurile companiei pentru acest an au cuprins investitii de 1,2 milioane de euro pentru cresterea capacitatii de productie a Ecopack Ghimbav. De asemenea, a inceput modernizarea si retehnologizarea Celhart Donaris, proiect in valoare de circa 30 milioane de euro. Alte 6 milioane euro au fost alocate finalizarii lucrarilor incepute in 2003 la fabrica din Zarnesti.
Pe piata romaneasca de profil, estimata la peste 80 de milioane de euro anual, sunt prezenti 8 producatori de carton ondulat, care au o productie totala anuala de aproximativ 140.000 tone. Din intreaga cantitate, 50% este transformata de acesti producatori in ambalaje, restul fiind comercializata sub forma placilor din carton ondulat, catre alte societati de transformare sau catre producatori de mobilier.
Actiunile Ecopack sunt listate la Bursa Electronica Rasdaq, ultimul pret de tranzactionare fiind de 30.500 de lei/actiune. Capitalizarea bursiera a societatii este de aproximativ 0,5 milioane de euro. Actionarul majoritar al Ecopack Ghimbav este fondul german de investitii Kameran Financial Aktiengesellschaft, cu 72% din actiuni, in timp ce SIF Banat-Crisana detine 13%.
alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO