Companii

Electrica: afaceri de 1,8 mld. euro in 2007, crestere de 10% pentru 2008

Electrica: afaceri de 1,8 mld. euro in 2007, crestere de 10% pentru 2008

Click pentru imaginea marita

15.01.2008, 18:32 13

Electrica, cea mai mare companie de distributie si furnizare a energiei de pe piata locala, a inregistrat la sfarsitul anului trecut o cifra de afaceri de 6 miliarde de lei (1,79 miliarde de euro) potrivit rezultatelor preliminare ale companiei.
Rezultatele sunt in crestere cu 8% comparativ cu 2006, dar sub estimarile care prevedeau atingerea unei cifre de afaceri de 6,4 miliarde de lei (1,9 miliarde de euro) anul trecut.
Cresterea rezultatelor este datorata comercializarii unui volum mai mare de energie electrica mai ales in perioada verii trecute cand s-au inregistrat temperaturi extrem de ridicate care au dus la un consum mai mare de energie electrica, precum si unor tarife mai mari la energia electrica.
Pentru anul trecut, compania estimeaza un profit brut de 0,1 miliarde de lei (30 de milioane de euro).
"In ceea ce priveste anul 2008, toate simularile, elaborate pana in prezent, arata o posibila majorare a cifrei de afaceri de pana la 10% in conditiile mentinerii la nivel constant a rezultatului brut", au declarat reprezentantii companiei.
Datele prezentate cuprind rezultatele filialelor neprivatizate de distributie si furnizare a energiei, adica Electrica Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord si Muntenia Sud, precum si pe cele ale Electrica Serv.
Incepand de anul acesta, compania va incepe realizarea proiectelor care ii vor permite sa intre pe piata energiei electrice in calitate de producator.
"In decursul urmatorilor doi ani, Electrica va construi centrale pe baza de biomasa in diferite zone ale tarii, in parteneriat cu compania Warmebetriebe GmbH Austria, o companie cu experienta in domeniul biomasei. In domeniul microhidrocentralelor, Electrica a demarat elaborarea studiilor de fezabilitate pentru realizarea a trei investitii de tip greenfield", au mai precizat reprezentantii distribuitorului de energie.
In ceea ce priveste domeniul energiei din surse eoliene, Electrica elaboreaza in prezent caietul de sarcini necesar realizarii proiectului unui parc de 50 MW.
Bugetul de investitii al companiei pentru anul acesta se ridica la 120 de milioane de euro, finantat atat din surse proprii, cat si din credite angajate de filiale, dar fara garantie guvernamentala. In ceea ce priveste privatizarea filialei de servicii Electrica Serv, reprezentantii companiei au declarat ca pana acum au fost pregatite documentele necesare selectiei consultantului international, acestea fiind avizate si aprobate de catre Electrica.
"Metoda concreta de privatizare sau reorganizare a Electrica Serv urmata de privatizare va fi analizata si propusa de consultantul de privatizare care urmeaza sa fie ales in perioada urmatoare", au mai spus sursele citate.
Intentia de a privatiza filiala de servicii Electrica Serv a fost facuta public inca de anul trecut, reprezentantii Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului spunand chiar ca pana la sfarsitul lui 2007 va fi ales consultantul pentru privatizare si metoda prin care urmeaza sa fie vanduta compania.
In ceea ce priveste cele trei filiale Electrica ramase neprivatizate, cu exceptia Electrica Muntenia Sud care urmeaza sa intre in portofoliul italienilor de la Enel, acestea ar putea fi incluse in marea companie energetica pe care statul intentioneaza sa o formeze, dar a carei structura inca nu a fost anuntata, desi intentia este cunoscuta de mai multe luni.


Salariatii, actionari cu pana la 10%

Salariatii filialelor Electrica, organizati in asociatii, vor avea dreptul sa achizitioneze pachete de actiuni de pana la 10% din capitalul social, in maximum 10 transe, fiecare reprezentand cel putin 1%, iar titlurile nu vor putea fi vandute timp de trei ani de la expirarea termenului de cumparare. Termenul de cumparare a actiunilor de catre salariatii filialelor Electrica Moldova si Oltenia (in prezent E.ON Moldova Distributie, E.ON Moldova Furnizare, CEZ Vanzare, CEZ Distributie) expira in luna septembrie 2008, potrivit unui proiect de Ordonanta de Urgenta, elaborat de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si citat de Mediafax. La celelalte filiale privatizate - Enel Banat si Enel Dobrogea - , salariatii vor putea achizitiona titluri in termen de patru ani de la data aprobarii proiectului de ordonanta, iar la cele neprivatizate - Muntenia Sud, Muntenia Nord, Transilvania Sud, Transilvania Nord - in termen de patru ani de la data transferului de proprietate. Vanzarea actiunilor catre salariati se va efectua la pretul platit de investitor la momentul privatizarii si ajustat in functie de datoriile filialelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO