Companii

Electrica Transilvania Sud: vanzari mai mici, profit mai mare

31.07.2007, 18:15 22

Compania de distributie si furnizare a energiei electrice Electrica Transilvania Sud, una din cele trei filiale Electrica inca neprivatizate, a inregistrat in primul semestru afaceri de 651,9 milioane de lei (195,6 milioane de euro), in crestere cu 10% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Profitul companiei a inregistrat un avans de 27% fata de primul semestru al 2006 pana la un nivel de 45,7 milioane de lei (13,7 milioane de euro), potrivit Mediafax.
Cu toate acestea, cantitatea de energie vanduta a scazut fata de aceeasi perioada a anului trecut, compania comercializand in perioada analizata 1,78 milioane MWh, fata de 1,87 milioane MWh in primul semestru din 2006. Reprezentantii companiei nu au putut fi contactati pentru informatii suplimentare.
Potrivit Mediafax, care citeaza reprezentanti ai companiei, scaderea cantitatilor livrate a fost cauzata in principal de deschiderea pietei de energie electrica, ceea ce a permis practic migrarea clientilor industriali de la un furnizor la altul, in functie de oferta cea mai convenabila. De la 1 iulie, piata este liberalizata si pentru consumatorii casnici, care practic au posibilitatea de a-si alege un alt furnizor de electricitate, altul decat Electrica.
Deocamdata, efectele acestei masuri nu sunt vizibile, iar jucatorii din domeniu estimeaza ca deabia in doi ani se vor vedea schimbari majore.
Un alt factor care a condus la diminuarea cantitatilor vandute de compnia ar fi inchiderea sau restrangerea activitatii unor agenti economici precum Rulmentul, Tractorul sau Nitramonia.
Investitiile companiei s-au dublat in intervalul analizat, la 56,83 milioane de lei (17,05 milioane euro). Electrica Transilvania Sud distribuie si furnizeaza energie electrica in judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu.
Electrica Transilvania Sud, alaturi de Electrica Transilvania Nord si Electrica Muntenia Nord vor fi scose la privatizare incepand cu anul viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO