Companii

Electrocentrale Deva ia un credit de 67,9 mil. euro

04.09.2006, 19:46 17

Electrocentrale Deva va contracta un credit in valoare de 67,9 milioane euro, pentru asigurarea partiala a resurselor financiare necesare reabilitarii Grupului 1 al termocentralei Mintia-Deva, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta, aprobat recent de Guvern.
Ministerul Finantelor Publice (MFP) va garanta imprumutul in proportie de 80%, precum si dobanzile, primele de asigurare, comisioanele si costurile aferente. Rambursarea creditului si a celorlalte costuri va fi asigurata de Electrocentrale Deva, din surse proprii.
Centrala Termoelectrica (CTE) Mintia - Deva produce si livreaza energie electrica in sistemul energetic national si alimenteaza cu energie termica municipiul Deva. Termocentrala este echipata cu 6 grupuri de 210 MW, cu functionare pe huila, care au fost livrate de fabricanti rusi, montate si puse in functiune etapizat incepand cu 1969.
Electrocentrale Deva va rambursa MFP, pana in 2009, in transe semestriale, contravaloarea in lei a unui import de echipamente energetice efectuat din Rusia, in valoare de 21,7 mil. dolari, in contul datoriei Federatiei Ruse catre Romania. Prin incheierea, in august 1999, a Acordului Interguvernamental Romano - Rus privind reglementarea reciproca a creantelor s-a decis ca in contul datoriei Federatiei Ruse catre Romania sa fie primite materiale si echipamente energetice cu destinatie pentru Grupul nr. 1 din CTE Mintia - Deva. Datoria a fost stinsa in iulie 2003.
Lucrarile de modernizare vor fi realizate pe baza unui studiu de fezabilitate, luand in considerare si echipamentele livrate.
De asemenea, in cursul acestui an urmeaza sa fie finalizat programul de reabilitare a blocului 3 al CTE Mintia - Deva, aprobat de Guvern si demarat in iunie 2000, sustinut cu credite externe de la Banca Mondiala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO