Companii

Electrocontact, castig mai mic, dar actiuni mai scumpe

12.02.2004, 00:00 19

Electrocontact Botosani, companie acre produce aparataj electric si produse electrotehnice a incheiat anul trecut cu o crestere de doar 12% a cifrei de afaceri in termeni nominali si o scadere de 36% a profitului net, conform datelor financiare preliminate publicate de companie. Rata inflatiei de anul trecut a fost de 14%. Cu toate acestea actiunile Electrocontact, cotate la Bursa de Valori Bucuresti au urcat cu peste 50% de la inceputul acestei luni.
Cifra de afaceri a Electrocontact pe anul trecut a fost de 139 miliarde de lei (4,2 milioane de dolari), iar profitul s-a ridicat la 16,2 miliarde de lei (0,5 milioane de dolari). Rezultetele publicate de companie sunt totusi mult mai bune fata de cele din primele noua luni ale anului cand compania inregistra un profit net de doar 5 miliarde de lei.
Printre principalii beneficiari ai produselor fabricate de Electrocontact se numara Centrala Nucleara de la Cernavoda si producatorul de automobile Dacia- Renault Pitesti, principalii concurenti fiind Electroaparataj si Electromagnetica din Bucuresti.
Compania este detinuta in proportie de peste 40% de salariati, dar spre deosebire de majoritatea companiilor de acest fel, Electrocontact nu a distribuit dividende in ultimii cinci ani. O parte din profitul din 2002 a fost insa inclus in capitalul social, iar societatea a distribuit actiuni gratuite. O cota de peste 30% din actiunile companiei este detinuta de o persoana fizica, Gabriel Chiriac. Acesta a preluat pachetul; de actiuni de pe Bursa in cadrul unei oferte publice de preluare in prima parte a anului 2001.
Actiunile companiei au urcat cu peste 50% in aceasta luna inainte de publicarea rezultatelor financiare. Profitul in scadere al Electrocontact nu a avut un efect vizibil asupra cursului actiunilor. Cotatia actiunilor la Bursa a urcat ieri cu 1% pana la 980 lei/actiune, dar nu a depasit maximul de 1.000 de lei atins la inceputul saptamanii. Capitalizarea bursiera a companiei este de 3 milioane de dolari.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO