Companii

Electroprecizia pierde teren in fata Chinei si Indiei

07.06.2005, 19:01 27

Producatorul de motoare si echipamente electrice Electroprecizia Sacele intentioneaza sa realizeze påna la sfårsitul anului investitii in valoare de 1,7 milioane de dolari (1,3 milioane de euro) pentru achizitia de utilaje in vederea cresterii productivitatii.

Prin aceste investitii, societatea incearca sa-si mentina competitivitatea pe piata externa, in conditiile cresterii concurentei din partea Chinei si Indiei. a??Pe piata de motoare electrice ne confruntam cu o concurenta tot mai mare din partea Chinei si Indiei. O parte din clientii nostri au inceput chiar sa-si deschida fabrici proprii in Chinaa??, a declarat Constantin Zavarache, directorul general al Electroprecizia.

Electroprecizia Sacele are o prezenta activa pe piata externa, circa 75% din productie mergånd la export. Cea mai importanta piata de export este Italia, cu o pondere de 40% din exporturile totale ale companiei.

In primele trei luni ale anului, Electroprecizia a realizat o cifra de afaceri de 13,9 milioane de euro, in cresere cu 14% comparativ cu perioada similara a lui 2004. In aceste conditii, profitul societatii s-a majorat cu circa 25%, ajungånd la circa 0,4 milioane de euro. a??Aceasta crestere se datoreaza, in primul rånd, majorarii exporturilor si ar fi fost si mai mare daca nu ne-am fi confruntat cu aceasta evolutie negativa a cursului euroa??, a precizat Zavarache.

Påna la sfårsitul anului, compania isi propune realizarea unei cifre de afaceri de circa 44 de milioane de euro (1.600 mld. lei la un curs mediu de 36.500 lei), in crestere cu 15% fata de 2004.

a??La realizarea bugetului de venituri si cheltuieli am luat in calcul un curs mediu al euro de 36.500 lei. Prin urmare, orice depasire a acestui curs ne favorizeaza, in schimb un curs mai scazut ne este defavorabila??, a explicat Zavarache.

Electroprecizia Sacele produce motoare electrice si echipamente electrice pentru industria auto. Compania nu are un actionar majoritar, principalul actionar fiind societatea Intercom Sf. Gheorghe, care detine 47,8% din actiuni. Un alt actionar important este asociatia salariatilor (PAS) care controleaza 34,6% din actiuni.

Actiunile Electroprecizia sunt listate pe Bursa Electronica RASDAQ, ultima tranzactie cu aceste titluri derulåndu-se la pretul de 64.500 lei/actiune.

La acest pret, capitalizarea bursiera a societatii este de 9,7 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO