Companii

Enel pledeaza pentru reluarea privatizarilor in energie

08.06.2010, 23:40 19

Fulvio Conti, directorul general executiv (CEO) al grupuluienergetic italian Enel, devenit in urma proceselor de privatizarecel mai mare jucator privat din piata distributiei de energieelectrica din Romania, a pledat in fata presedintelui TraianBasescu pentru continuarea proceselor de privatizare pe plan localpentru unitatile producatoare de energie electrica.

Totodata, seful Enel, grup care are venituri de 850 de milioanede euro in Romania si peste 5.000 de angajati, spune ca in catevasaptamani va da drumul la primele parcuri eoliene pe care le are inconstructie in Dobrogea, fara sa dea insa nicio informatie privindcapacitatea instalata a acestor proiecte.

"Dl. Conti a exprimat pozitia Enel cu privire la oportunitatealegata de o viitoare liberalizare si privatizare a productiei deenergie, care ar putea aduce beneficii suplimentare pentruRomania", au comunicat reprezentantii Enel dupa intalnirea de lainceputul acestei saptamani dintre Traian Basescu si FulvioConti.

Declaratia Enel vine in contextul in care de mai bine de un antoate privatizarile din domeniul energetic sunt blocate, planul dereorganizare al acestui domeniu strategic vizand infiintarea a douacompanii gigant. Astfel, majoritatea jucatorilor straini care auintrat pe piata locala a energiei prin procesele de privatizare alefilialelor de distributie si furnizare a electricitatii detinute deElectrica doreau sa devina jucatori integrati prin cumpararea unorunitati de productie locale. Din moment ce statul a renuntat laprivatizari, planul de integrare al acestor companii devine maicomplicat presupunand inceperea unor investitii proprii.

De altfel, seful Enel a declarat in martie anul acesta ca"grupul face presiuni la nivel de Guvern, pentru ca restructurareaproductiei de energie este mai mult o impartire intre actoripredefiniti". Mai mult, la acel moment, Conti a mai spus caautoritatile din Romania nu au reactionat pozitiv la prezenta Enel.Italienii detin pe plan local trei foste filiale Electrica,respectiv cele care deservesc regiunea Dobrogei, Banatului siMunteniei Sud.

In Romania, Enel este implicat totusi si in anumite proiecte deproducere a energiei electrice, printre care se numara sireactoarele 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda. Cele maiavansate proiecte sunt insa cele privind investitii in parcurieoliene.

"Directorul general executiv al Enel a facut referire, deasemenea, la viitoarele necesitati ale Romaniei in ceea ce privesteproductia de energie si, in mod special, la interesul Enel de adezvolta o pozitie integrata in aceasta tara. Acest interes serefera la energia regenerabila - intrucat compania va inaugura incateva saptamani primele parcuri eoliene aflate in regiunea Tulcea,precum si la carbune curat, energie nucleara si hidro", au mai spusreprezentantii Enel care nu au dorit sa dea informatii privindcapacitatea pe care o va avea parcul sau despre valoareainvestitiei.

Potrivit celor mai recente informatii, compania avea in planconstructia a 200 MW in proiecte eoliene, ceea ce ar fi insemnatinvestitii de peste 300 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO