Energie

Bursa de energie prinde forţe: în zece luni s-a tranzacţionat curent de 300 mil. euro, cât într-un an. Cine a ridicat piaţa?

Bursa de energie prinde forţe: în zece luni s-a...

Autor: Roxana Petrescu

11.11.2012, 12:43 788

În primele zece luni ale anului, pe platforma contractelor bilaterale (PCCB) a bursei de energie OPCOM, acolo unde vânzătorii şi cumpărătorii se întâlnesc pentru a stabili contracte pe termen lung, s-a tranzacţionat energie cât în tot anul 2011, în valoare de aproape 300 de milioane de euro. Unul dintre factorii care au contribuit la acest lucru a fost şi apetitul crescut pentru tranzacţii din partea unor firme precum Alpiq sau Energy Holding care odată decuplate de la cel mai ieftin curent din ţară după insolvenţa Hidroelectrica au devenit mai active pe bursă. În afară de acest lucru însă, mai sunt câteva motive.

În primele zece luni ale anului, pe platforma contractelor bilaterale (PCCB) a bursei de energie OPCOM, acolo unde vânzătorii şi cumpărătorii se întâlnesc pentru a stabili contracte pe termen luAng, s-a tranzacţionat energie cât în tot anul 2011, în valoare de aproape 300 de milioane de euro. Unul dintre factorii care au contribuit la acest lucru a fost şi apetitul crescut pentru tranzacţii din partea unor firme precum Alpiq sau Energy Holding care odată decuplate de la cel mai ieftin curent din ţară după insolvenţa Hidroelectrica au devenit mai active pe bursă. În afară de acest lucru însă, mai sunt câteva motive.

Potrivit datelor centralizate de ZF pe baza informaţiilor publicate pe site-ul OPCOM, de la începutul anului şi până la finalul lunii octombrie pe PCCB s-au tranzacţionat 5,8 TWh de energie electrică, circa 10% din tot ce consumă România într-un an sau necesarul de curent pentru trei combinate de talia ArcelorMittal din Galaţi. În total, valoarea acestei energii s-a ridicat la 1,3 miliarde de lei (295,3 milioane de euro). Cu acest rezultat, tranzacţiile cu energie derulate în primele zece luni ale anului le depăşesc pe cele realizate în tot anul 2011, când pe platforma PCCB s-au tranzacţionat circa 5,4 TWh de energie pentru 1,1 miliarde de lei (circa 262 de milioane de euro).

Unul dintre cele mai interesante aspecte este faptul că aproape 70% din toată cantitatea de energie tranzacţionată anul acesta s-a înregistrat în perioada cuprinsă între finalul lunii iunie şi sfârşitul lunii octombrie, când au fost comercializaţi peste 4 TWh în valoare de 949 de milioane de lei (circa 209 de milioane de euro). Mai mult, dacă din ianuarie până la finalul lunii iunie s-au înregistrat 31 de tranzacţii, din iulie şi până la finalul lunii trecute numărul acestora a fost de 72.

Insolvenţa, seceta şi legea

Pe 20 iunie, Hidroelectrica, unul dintre cei mai importanţi producători de energie din România, a intrat în insolvenţă, veste care a luat prin surprindere întreaga comunitate de business. Într-o lună, administratorul judiciar al companiei, firma Euro Insol, a denunţat 6 din cele zece contracte directe ale producătorului de energie. Practic, dintr-odată, firme precum Alpiq şi Energy Holding s-au trezit cu priza decuplată de la cea mai mare sursă de profituri, aşa că au fost obligate să se orienteze în alte direcţii pentru a face rost de energie, lucru care s-a văzut imediat pe bursa OPCOM. Mai mult, în iulie a fost promulgată o nouă lege a energiei electrice şi a gazelor naturale prin care toţi participanţii din piaţă au fost obligaţi să încheie tranzacţii bilaterale numai în medii centralizate, pe scurt pe bursa OPCOM.

Aceştia nu sunt însă singurii factori care au impulsionat tranzacţionarea energiei pe bursă. Din august Hidroelectrica a intrat în forţă majoră din cauza secetei severe, lucru care însă a creat teren de mişcare pentru producătorii termo sau pentru Nuclearelectrica.

"Sunt mai mulţi factori care au dus la aceste rezultate. Asistăm la o scădere a gradului de concentrare pe bursa de energie prin apariţia mai multor jucători", explică Victor Ionescu, directorul general al OPCOM.

O privire de ansamblu

Potrivit acestuia, nu numai cantităţile de energie tranzacţionate pe PCCB vor fi mai mari decât cele din 2011, şi pe tranzacţiile spot rezultatele obţinute anul trecut urmând să fie depăşite de performanţele de anul acesta.

"Lucrurile trebuie privite în ansamblu. Pe de o parte a fost insolvenţa Hidroelectrica urmată de denunţarea unor contracte. Pe de altă parte însă, compania este în forţă majoră din cauza secetei, lucru care a creat terenul pentru producătorii termo. În plus, intrarea în vigoare a legii energiei a dus la o reorientare a tranzacţiilor cu energie pe mediile centralizate. Datorită tuturor acestor aspecte am asistat la o creştere a bursei de energie", a mai precizat Ionescu.

Cu siguranţă, una dintre cele mai urmărite prezenţe zilele acestea pe bursa de energie este Hidroelectrica.

De pe 30.10.2012 şi până pe 5 noiembrie, Hidroelectrica şi-a programat 35 de licitaţii de vânzare a energiei electrice în mod transparent pe bursa OPCOM. Astfel, compania a scos la vânzare 1,8 TWh de energie, cam 14% din pro­ducţia totală estimată pentru 2013, cu un preţ de 220 de lei pe MWh (48,5 euro/ MWh), ceea ce înseamnă că în total Hidroelectrica a încercat să vândă energie de circa 88 de milioane de euro. Cantitatea de 1,8 TWh de energie repre­zintă cam 3% din toată energia consumată în România în 2011 sau necesarul de consum al combinatului ArcelorMittal din Galaţi.

Poate cu mai mult noroc

Aceasta reprezintă cea mai mare tentativă a companiei de a-şi vinde energia pe bursă după ce ani de-a rândul producţia Hidroelectrica a fost vândută preponderent pe contracte bilaterale la preţuri mai mici faţă de cele din piaţă. Problema este însă că din şase licitaţii programate pentru ziua de 30 octombrie, doar două au fost adjudecate, iar pe 31 octombrie, din 9 pachete scoase la vânzare, doar unu îşi găsise cumpărător. Pe 1 noimebrie, din nouă licitaţii programate niciuna nu a fost realizată. Remus Borza, avocatul care controlează compania Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a precizat că cel mai probabil toate licitaţiile vor fi anulate din cauza faptului că producătorul de energie a cerut un avans de 50% la câteva zile de la semnarea contractelor, deşi livrările de energie ar urma să înceapă abia în martie-aprilie 2013. Tot el a mai spus că ofertele vor fi reluate, dar cu alte condiţii chiar de săptămâna aceasta.

Borza a mai precizat că întreaga producţie pe 2013 a Hidroelectrica va fi vândută pe bursă, spunând că nu sunt motive de îngrijorare în ceea ce priveşte succesul viitoarelor tranzacţii.

"Prima energie care se vinde oriunde este energia hidro. Noi pentru la anul ne-am făcut o prognoză de 13 TWh pentru că nici 2013 nu va fi cu mult mai bun faţă de 2012 (când Hidroelectrica estimează o producţie de 12 TWh - n.red.). Toată producţia se va vinde la peste 200 de lei pe MWh", a explicat Borza. Din 2005 şi până în prezent, Hidroelectrica a avut 8 ieşiri pe bursa de energie OPCOM, pe PCCB, dintre care două au fost pentru a răspunde anunţului de cumpărare lansat de ArcelorMittal Galaţi, ambele tranzacţii fiind încheiate sub media de preţ a pieţei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO