Energie

Delgaz Grid derulează o investiţie de 79 milioane lei pentru modernizarea reţelei de distribuţie în 22 de comune din jud. Neamţ, proiect cofinanţat din fonduri europene

Delgaz Grid derulează o investiţie de 79 milioane lei...

Autor: Roxana Rosu

10.01.2023, 11:27 191

Delgaz Grid, compania de distribuţie a grupului german E.ON, derulează o investiţie de 79 milioane lei pentru modernizarea reţelei şi implementare SMART cu fonduri europene în jud. Neamţ, proiectul vizând instalarea a peste 11.000 contoare inteligente la consumatori casnici şi non casnici mici, precum şi lucrări la reţeaua de distribuţie de joasă tensiune, pe o lungime de 280 km.

Contribuţia Delgaz Grid este de peste 35,5 milioane de lei (TVA inclus).

În proiect sunt incluse 22 de comune din jud. Neamţ: Alexandru cel Bun, Bahna, Bicaz-Chei, Bârgăuani, Bodeşti, Borleşti, Cândeşti, Costişa, Dobreni, Dragomireşti, Hangu, Mărgineni, Negreşti, Pângăraţi, Podoleni, Rediu, Români, Ştefan cel Mare, Tazlău, Trifeşti, Valea Ursului şi Zăneşti.

Reţeaua de distribuţie de joasă tensiune din localităţile incluse în proiect va fi modernizată pe o lungime de aproape 280 km, ceea ce reprezintă 90% din reţeaua existentă în zonele ce fac obiectul investiţiei.  Principalele lucrări constau în înlocuirea a peste 2.000 de stâlpi de reţea şi montarea a aproape 1.500 de stâlpi de branşament, înlocuire conductoare, instalarea de noi posturi de transformare, montarea a 52 noi firide de distribuţie.

Investiţia, în valoare totală de aproape 79 milioane de lei, este cofinanţată cu peste 43 milioane de lei din Fondul European de Dezvoltare Regională - REACT EU (prin Programul Operaţional Infrastructura Mare 2014-2020, Axa prioritară 10: Creşterea eficienţei energetice şi utilizarea surselor regenerabile de energie în vederea pregătirii unei redresări verzi, digitale şi reziliente a economiei).

În prezent, compania are în diferite stadii de implementare şase proiecte în valoare de circa 254,5 milioane lei fără TVA (circa 51,9 mil. euro), cu finanţări de 182,3 milioane lei (circa 37,2 mil. Euro).

Delgaz Grid, compania de distribuţie din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze natu-rale de peste 24.000 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistriţa Năsăud, Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Timiş, Arad, Bihor, Caraş-Severin, Hunedoara, Mureş, Sibiu, Alba, Harghi-ta, Iaşi, Botoşani, Vaslui, Suceava, Neamţ şi Bacău) şi o reţea de electricitate de 83.000 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui. De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.ON a investit peste 2 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 2,7 miliarde de euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO