ZF 24

Tribunalul de la Washington a publicat decizia în dosarul Roşia Montană şi motivaţia hotărârii în favoarea României

Tribunalul de la Washington a publicat decizia în...

Autor: Roxana Rosu

09.05.2024, 16:26 303

Tribunalul Internaţional de Arbitraj de la Washington (ICSID), instituţie aflată în subordinea Băncii Mondiale, a publicat motivarea deciziei care a dat câştig de cauză României în procesul deschis de compania canadiană Gabriel Resources cu privire la proiectul de exploatare a aurului din Roşia Montană.

Potrivit documentului, Tribunalul consideră că nu a existat o conspiraţie sau o politică de stat prin care autorităţile române au dorit să obţînă controlul asupra investiţiei.

Nu e nicio îndoială că acest proiect a fost influenţat de "politică" sau că o decizie de a accepta sau de a respinge proiectul de lege a fost ghidată de considerente "politice". Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că procesul a fost influenţat "politic" în modul pretins de reclamanţi, şi anume, prin încălcarea noţiunilor fundamentale de justiţie şi cu încălcarea procesului echitabil şi a drepturilor reclamanţilor. Politica a fost implicată aici, fiind un proiect complex, cu implicaţii naţionale şi transfrontaliere, care atinge probleme de mediu, sociale, juridice şi economice”, se arată în raport.  ”În plus, nu există nicio dovadă că întregul proces care a dus la respingerea Proiectului a fost viciat de un abuz de putere sau de o conspiraţie pentru a submina investiţiile reclamanţilor. Politicienii spun ceea ce vor să spună în interviurile cu mass-media; ceea ce este mai important este modul în care statul, în diversele sale manifestări, de fapt a tratat Proiectul”.

Vezi aici documentul integral al ICSID

Gabriel Resources a încercat timp de un deceniu să să construiască mina de la Roşia Montană, pe un complex minier aurifer roman antic, care este acum inclus în patrimoniul mondial UNESCO. Compania a fost aproape de a obţine undă verde pentru proiect în 2013, după ce guvernul României a aprobat un proiect de lege prin care mina era declarată de "interes naţional excepţional".

Cu toate acestea, pe măsură ce se apropia votul de susţinere parlamentară, protestatarii au ieşit în stradă în Bucureşti, determinându-l pe premierul de atunci, Victor Ponta, să îi îndemne pe legislatori să respingă planul, nota Bloomberg intr-un articol din martie 2024. O mare parte din opoziţia faţă de mină s-a datorat utilizării cianurii, care este folosită pentru a dizolva şi a separa aurul din minereu.

Tribunalul de la Washington a declarat procedura închisă în conformitate cu Regula de Arbitraj a ICSID 38(1) în septembrie 2023, dând câştig de cauză României, care are ce încasat 6 milioane de euro.

Potrivit motivării publicată recent, Tribunalul nu constată că pârâtul (statul român): a acţionat în mod arbitrar, sau discriminatoriu; a refuzat reclamanţilor un proces echitabil; a contrazis declaraţii specifice făcute reclamanţilor sau aşteptărilor legitime ale reclamanţilor; a abuzat de puterile sale; nu a reuşit să ofere protecţie fizică şi securitate reclamanţilor; a tratat reclamanţii şi/sau Investiţiile reclamanţilor în mod diferit faţă de alţi investitori în circumstanţe similare;; sau i-a privat pe reclamanţi de utilizarea rezonabilă a investiţiilor sau a beneficiilor lor.

”Tribunalul nu poate concluziona că a existat o încălcare a vreuneia dintre dispoziţiile din TBI Regatul Unit-România şi/sau Canada-România. Prin urmare, Tribunalul respinge prima cerere alternativă a reclamanţilor”.

Cauza a fost arbitrată de Pierre Tercier, preşedintele Tribunalului, Zachary Douglas KC şi Horacio A. Grigera Naón.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO