Energie

Exclusiv ZF: A început cu vânzarea de pantofi şi a ajuns cel mai puternic antreprenor din energie, cu 730 mil. euro: Cum vrea Augustin Oancea să aprindă unul din trei becuri din piaţa casnicilor

Autor: Roxana Petrescu

28.11.2016, 16:47 3809

Augustin Oancea, omul din spatele grupului Tinmar, vrea ca în cinci ani de zile să ajungă la o bază de circa 3 milioane de clienţi casnici, în contextul în care în acest moment sunt 8,6 milioane de puncte de consum în acest segment care reprezintă 20% din cererea de energie locală. 

Cu un business total de circa 730 de milioane de euro în 2015 din care 70% reprezintă activităţile cu energie electrică, restul fiind activităţile din domeniul produselor petroliere şi al gazelor naturale, Oancea este cel mai puternic antreprenor din energie, fiind totodată unul dintre cei mai discreţi oameni de afaceri locali.

Într-un interviu acordat ZF, Oancea povesteşte despre debutul său în domeniul energetic, o piaţă totală de peste 30 de miliarde de euro, dominată de jucători internaţionali şi caracterizată totodată prin puternice influenţe politice, despre planurile pe termen lung şi despre strategia pe care o va pune în aplicare astfel încât în cinci ani de zile 3 milioane de casnici să-şi ia energia de la Tinmar Energy.

“Eu sunt inginer ca pregătire academică, dar specializarea mea este comerţul. Am început să fac comerţ din timpul facultăţii, prima afacere fiind cu încălţăminte şi obiecte vestimentare. Aveam magazine pe toată Valea Prahovei”, spune Oancea în primul său interviu acordat presei.

În 2001 decide să părăsească acest domeniu şi să intre în segmentul energetic, Oancea spunând că la acel moment a înţeles că este mai bine să-şi continue activitatea într-un domeniu în care nu se acumulează stocuri. Spune că nu a avut niciun sprijin politic, chiar dacă la începutul anilor 2000 accesul în piaţa energiei se făcea de cele mai multe ori în baza unor conexiuni puternice cu decidenţii de la acel moment.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO