Energie

Investiţii în energie de 1 mld. euro pe an sau importuri de curent

Investiţii în energie de 1 mld. euro pe an sau importuri de curent

Foto Shutterstock

Autor: Roxana Petrescu, Radu Bostan

08.11.2012, 00:07 1775

România se află de mult timp la răscruce în ceea ce priveşte sectorul energetic, iar pentru a ieşi din această situaţie investitorii cer la unison o strategie bună şi o concurenţă reală, altfel proiectele noi vor rămâne doar pe hârtie. Dacă nu va ieşi din acest blocaj, România se va transforma lent dintr-un exportator net de energie într-un importator. Acestea sunt câteva dintre concluziile conferinţei "Sistemul energetic al României la răscruce", organizată ieri de Ziarul Financiar, în parteneriat cu Alpha Bank şi cu casa de avocatură Schoenherr şi Asociaţii.

"România se află de foarte mult timp la răscruce în ceea ce priveşte sistemul energetic, dar o decizie se bazează în principal pe o strategie coerentă. De acest lucru avem nevoie", a spus Corneliu Bodea, vicepreşedinte Adrem Invest, firmă specializată în aplicaţii industriale, care are în dezvoltare o investiţie de 90 de milioane de euro într-o centrală pe biomasă la Suceava.

Dincolo de o strategie coerentă, tot mai des producătorii de energie convenţională spun că au nevoie de un sprijin, în contextul în care energia verde va beneficia de exemplu de 10 miliarde de euro până în 2020 prin schema suport pusă la dispoziţie de statul român.

"Trendul de import (de energie - n.red.) va continua fără investiţii în capacitate", a spus Adrian Borotea, director de afaceri corporatiste din cadrul CEZ România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO