Energie

Mixul energetic, la o nouă remodelare: cum va schimba gazul producţia de energie după impactul reactoarelor nucleare şi al eolienelor?

Mixul energetic românesc va avea parte de a treia schimbare majoră în 2020, odată cu finalizarea investiţiei de la Iernut.

Mixul energetic românesc va avea parte de a treia schimbare majoră în 2020, odată cu finalizarea investiţiei de la Iernut.

Autor: Răzvan Botea

02.03.2019, 07:20 1125
♦ Finalizarea investiţiei în centrala de la Iernut a Romgaz va consolida, în 2020, poziţia gazului în mixul energetic local şi are puterea de a determina o nouă schimbare în structura peisajului de producţie de electricitate, a treia după montarea celui de-al doilea reactor de la Cernavodă şi a miilor de turbine eoliene ♦ În urma acestor schimbări profunde, cărbunii au pierdut jumătate din importanţă iar păcura a ieşit aproape complet din peisajul energetic local, scrie ultima ediţia a Anuarului ZF Energie.

Noua centrală pe gaze a Romgaz va avea o capacitate de 430 MW şi va lucra la un randament de 68%, faţă de 36%, cât are unitatea actuală, iar investiţia de 270 mil. euro va face din Romgaz unul dintre cei mai mari producători de electricitate din România, cu o cotă de 5%.

Din 2006, mixul energetic a avut o evoluţie foarte interesantă. Astfel, după cum arată datele de la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, în 2007 ponderea energiei nucleare s-a dublat după punerea în funcţiune a Unităţii 2 de la Cernavodă.

Începând cu 2009, se dă startul proiectelor eoliene, investiţiile fiind impulsionate de cea mai generoasă schemă de sprijin pentru această industrie. În 2016 deja eolienele aveau o pondere de peste 10% în producţia de energie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO