Energie

Preţurile producţiei industriale au crescut uşor în iulie, iar industriile din zona euro îşi revin. Sunt veşti bune în sensul că nu ne putem aştepta la o presiune inflaţionistă în perioada următoare

Aurelian Dochia: Sunt veşti bune în sensul că nu ne putem aştepta la o presiune inflaţionistă în perioada următoare. Creşterea preţurilor producţiei industriale se transferă la un moment dat în preţul produselor de consum.

Aurelian Dochia: Sunt veşti bune în sensul că nu ne putem aştepta la o presiune inflaţionistă în perioada următoare. Creşterea preţurilor producţiei industriale se transferă la un moment dat în preţul produselor de consum.

Autor: Răzvan Botea

03.09.2020, 00:04 126

Industria, cea mai importantă componentă a PIB-ului românesc pe partea de formare, a intrat pe un trend ascendent în iunie şi analiştii se aşteaptă să recupereze până la finalul anului o parte din terenul pierdut în criză.

Preţurile producţiei industriale au crescut uşor în iulie 2020 faţă de iunie, a doua lună de creştere în dinamica lunară după apariţia pandemiei, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS). Această dinamică poate reflecta atât o redinamizare a cererii din zona industrială, dar şi transferarea costurilor mai mari de producţie în preţul produselor.

Aurelian Dochia, analist economic, este de părere că majorarea marginală a preţurilor producţiei industriale reprezintă o veste bună, în ideea în care nu va exista presiune inflaţionistă în perioada următoare în România.

„Sunt veşti bune în sensul că nu ne putem aştepta la o presiune inflaţionistă în perioada următoare. Creşterea preţurilor producţiei industriale se transferă la un moment dat în preţul produselor de consum. Industria a fost obligată să crească preţurile pentru că a avut costuri în creştere, care trebuie să fie transferate către preţul de livrare“, a spus Aurelian Dochia.

Preţurile industriale au crescut mai mult în zona cererii externe: +0,7%; şi mai puţin în zona cererii interne: +0,3% în iulie 2020 faţă de iunie 2020.

Pe partea de cerere externă, economiştii Băncii Transilvania scriu, într-o analiză, că industria prelucrătoare a crescut în august pentru a doua lună la rând. Veştile sunt bune şi pentru România, în condiţiile în care industria românească este puternic dependentă de industria europeană, cu precădere de cea a Germaniei.

„Nu în ultimul rând, industria prelucrătoare din zona euro (prin­cipalul partener economic al României) a crescut pentru a doua lună la rând în august, dar cu un ritm marginal mai lent (faţă de industria prelucrătoare din SUA sau China – n. red.)“, scrie Andrei Rădulescu, directorul de analiză ma­croeconomică al Băncii Transilvania.

Datele Eurostat publicate recent arată că preţurile produselor industriale au crescut în Uniunea Europeană: „În iulie 2020, o lună marcată de o oarecare relaxare a măsurilor restrictive în contextul crizei Covid-19 în multe state membre, preţurile producţiei industriale au crescut, comparativ cu iunie 2020, cu 0,6% în zona euro şi cu 0,4% în UE, potrivit estimărilor Euros­tat, biroul statistic al Uniunii Euro­pene“, scriu reprezentanţii Eurostat.

La mijlocul acestei luni INS va publica datele la iulie despre evoluţia producţiei industriale, cel mai important indicator pentru industria românească. Datele din primele 6 luni arată dezastruos, însă datele din mai şi iunie arată că industria începe să îşi revină în dinamica lunară, chiar dacă ritmul anual a rămas negativ.

Astfel, producţia industrială a crescut cu 19% în iunie 2020 faţă de mai 2020, însă a rămas sub nivelul din iunie 2019, cu 11,3%.

Surpriza a venit însă din zona comenzilor noi din industria bunurilor de folosinţă îndelungată, care au înregistrat un plus de 39% an/an şi 37% lună/lună în iunie. Analiştii economici sunt de părere că această evoluţie este o premisă pentru redinamizarea consumului privat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO