Energie

Rafinăriile au trimis anul trecut peste graniţe motorină de 2,4 miliarde de euro, cel mai ridicat nivel din 2008

Creşterea producţiei interne şi a exportului poate fi explicată mai ales prin investiţiile în cele două mari rafinării care mai funcţionează în România, Petromidia  (Năvodari), unitate deţinută de KMG International, fostul grup Rompetrol, şi Petrobrazi  unica rafinărie care se mai află în portofoliul Petrom.

Rafinăria Petrobrazi, deţinută de Petromv

Autor: Roxana Petrescu

13.03.2015, 18:08 513

În cele mai mari două rafinării locale – Petromidia şi Petrobrazi – s-au făcut investiţii de 1 mld. euro.

Exporturile de motorină au ajuns anul trecut la circa 2,4 miliarde de euro, cantităţile trimise peste graniţe în primele 11 luni ale anului fiind de 1,47 milioane de tone, cele mai mari din 2008 încoace, cu peste 70% mai mult decât în 2013.

Rezultatul vine după ce investiţiile în cele mai mari două rafinării locale funcţionale, Petromidia şi Petrobrazi, au ajuns la circa un miliard de euro, principalul scop al retehnologizărilor fiind chiar creşterea producţiei de motorină.

Potrivit informaţiilor transmise de Institutul Naţional de Statistică (INS), anul trecut România a trimis peste graniţe circa 1,47 milioane de tone de motorină, în timp ce importurile au ajuns la 1,15 milioane de tone. Ţinând cont că potrivit datelor colectate de ZF de pe site-ul Petrom preţul mediu pe litrul de motorină a fost anul trecut de circa 6 lei, rezultă că anul trecut exporturile de motorină au ajuns la aproape 2,4 miliarde de euro. Nivelul în tone este cel mai mare din 2008 încoace.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO