Energie

Reglementatorul pieţei de energie vede o stagnare a consumului sau chiar o uşoară „tendinţă de scădere“

Reglementatorul pieţei de energie vede o stagnare a...

Autor: Roxana Petrescu

12.01.2015, 00:06 342
Autoritatea Naţională de Regle­men­tare în domeniul Energiei (ANRE) es­ti­mează pentru anul acesta o men­ţi­nere a consumului de energie electrică şi de gaze naturale sau chiar o posibilă scă­dere ca urmare a măsurilor de creş­te­re a eficienţei energetice, după ce în pri­mele zece luni ale anului trecut ce­re­rea de electricitate s-a comprimat cu 3,8%, iar cea de gaze cu aproximativ 6,4%.
 
„Conform Eurostat, pe primele ze­ce luni ale anului 2014 consumul de ener­gie electrică a fost de 44,45 TWh. Com­parativ cu primele zece luni ale anu­­lui 2013, consumul a scăzut cu apro­­xi­mativ 3,8%. Ci­fre­­le finale ale anului 2014 vor fi cunoscute în luna aprilie 2015“, spun reprezentanţii ANRE.
 
Nici consumul de gaze naturale nu s-a redresat în primele ze­ce luni ale anu­lui tre­cut, după cum arată da­te­le Eurostat, citate de ANRE.
 
„Conform Eurostat, pe primele zece luni ale anului 2014 consumul de gaze naturale a fost de 95.547.987 MWh (9 miliarde de metri cubi de gaze na­tu­ra­le)“, mai spun reprezentanţii ANRE.
 
Potrivit datelor din rapoartele lu­na­re publicate de ANRE, în primele zece luni din 2013 consumul de gaze naturale ajun­sese la 102.126.442 MWh (9,6 mi­liar­de de metri cubi de gaze naturale). Astfel, în primele zece luni ale anului tre­cut România a consumat cu 6,4% mai puţine gaze naturale comparativ cu perioada similară din 2013.
 
Pornind de la această evoluţie, ANRE crede că nici anul acesta nu va adu­ce schimbări majore în evoluţia con­su­mului de energie electrică şi gaze natu­rale, fiind posibilă chiar o nouă scă­de­re pe ambele pieţe ca urmare a mă­surilor de eficien­ti­za­re luate de consumatori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO