Energie

Situaţie tensionată în energie. Preţul energiei sparge noi recorduri chiar dacă România a ajuns să exporte masiv electricitate. Zilele acestea România a trimis peste graniţe în unele momente chiar şi 1.400 MW de energie, ceea ce echivalează cu puterea instalată a centralei de la Cernavodă. Gazul a crescut de la 17 euro la 30 de euro, iar petrolul de la 50 de dolari la 74 de dolari

Situaţie tensionată în energie. Preţul energiei...

Autor: Roxana Petrescu

23.06.2021, 00:07 4303

Energia spot pentru azi se tranzac­ţio­nează la nivelul record de 688 de lei pe MWh (peste 140 de euro), pe vârf de consum, deşi revenirea centralei de la Cernavodă la capacitate maximă con­comitent cu producţia hidro foarte bu­nă ar fi trebuit să „răcorească“ pre­ţurile.

Oamenii din piaţă spun că atâta vreme cât piaţa suportă nivelul, România fiind cuplată cu statele veci­ne, preţurile nu vor scădea.

„Jumătate din achiziţii se fac acum pe piaţa spot, la preţurile de acum. Este greu de spus că se vor schimba lu­crurile pe termen lung pentru că totul s-a scumpit, materiile prime, gazul, tot. Mai mult, pieţele sunt cuplate, deci re­giunea absoarbe energie şi la preţul acesta“, spune Teofil Mureşan, antre­pre­norul din spatele grupului E-INFRA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO