Companii

EnergoBit decide într-o săptămână dacă renunţă definitiv la construcţia de parcuri fotovoltaice

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Carol Dan

07.01.2014, 18:08 112

Grupul EnergoBit din Cluj-Napoca va decide într-o săptămână dacă renunţă definitiv la investiţiile în construcţia de parcuri fotovoltaice, după ce anul trecut a oprit proiectele din cauza modificării legislaţiei în domeniu, a declarat Ştefan Gadola, unul dintre fondatorii grupului. „Într-o săptămână vom decide dacă renunţăm definitiv la ele, unele mai sunt încă în analiză. Este vorba de şapte proiecte fotovoltaice cu o capacitate totală de 30-35 MW“, a afirmat Gadola. Pentru construcţia unui MW în panouri solare este necesară o investiţie de aproximativ 1,5 milioane de euro, astfel că pentru instalarea a 35 MW costurile s-ar ridica la 52,5 milioane de euro. El a adăugat că EnergoBit „merge înainte“ cu proiectele de producţie a energiei eoliene, care însumează o putere de 27,5 MW. 

Compania EnergoBit a fost înfiinţată în 1990, fiind specializată în domeniul echipamentelor şi lucrărilor pentru industria energetică. Fondul polonez de investiţii Innova Capital a preluat, la finalul anului 2012, un pachet reprezentând 53% din acţiunile EnergoBit. Guvernul a decis anul trecut că producătorii de energie regenerabilă vor primi mai puţine certificate verzi. Pe lângă scăderea numărului de certificate verzi, guvernul a hotărât să amâne, de la 1 iulie 2013, acordarea unei părţi din certificatele verzi către investitorii în energie verde. În România se află în funcţiune centrale eoliene de 2.500 MW, reprezentând peste 10% din capacitatea de producţie a energiei electrice, şi peste 700 MW instalaţi în panouri fotovoltaice.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 08.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO