Companii

EnergoBit face o fabrica de transformatoare

06.06.2010, 23:11 200

Grupul clujean de firme EnergoBit, unul dintre principaliiproducatori autohtoni de echipamente electrice, a anuntat ca vademara in aceasta luna constructia unei fabrici de transformatoareelectrice in parcul Tetarom I din Cluj, investitia totalaridicandu-se la aproximativ 3 mil. euro.

Potrivit reprezentantilor EnergoBit, in prima etapa aproiectului vor fi angajati 46 de oameni, urmand ca odata cufinalizarea investitiei, anul viitor, numarul celor care vor lucrain fabrica de transformatoare de la Cluj sa fie de peste 60. "Baniinecesari construirii fabricii provin din fonduri proprii, iar inceea priveste dotarea unitatii cu echipamentele de productienecesare, intentionam sa accesam fonduri europene", a declaratPéter Pál, vicepresedintele executiv al EnergoBit.

Compania a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 97 mil.euro (aproximativ 410 mil. lei), in crestere cu 25% fata de anulprecedent. Producatorul clujean de echipamente electrice si-abugetat pentru acest an o crestere a afacerilor cu 10% fata de2009. Anul trecut profitul brut al EnergoBit a crescut cu peste10%. Estimarile facute pentru acest an au la baza lucrarilecontractate de EnergoBit pentru 5 parcuri eoliene, dar sicontinuarea lucrarilor electrice in parcul eolian de la Fantanele,unul dintre cele mai mari proiecte eoliene din Europa.

Licitatia pentru proiectarea si realizarea lucrarilor electricepentru parcul eolian de la Fantanele, Dobrogea, a fost castigata deEnergoBit in anul 2008, investitia in constructia acestui parceolian terestru este estimata la aproximativ 1,1 miliarde de eurosi apartine grupului ceh CEZ. Potrivit reprezentantilor EnergoBit,30% din cifra totala de afaceri a grupului este obtinuta dinlucrarile realizate in parcurile care produc energieregenerabila.

Anul trecut, EnergoBit a finalizat constructia statiei electriceinterioare din Cotroceni Mall Bucuresti, 4 statii si liniielectrice subterane in lungime de 150 km, aferente parcului eolianFantanele si modernizarea statiei de transformare de din SfantuGheorghe.

In 2009, grupul EnergoBit a realizat si diferite lucrari pentruElectrica Distributie Transilvania Sud, Electrica DistributieTransilvania Nord, Transelectrica, lucrarile de iluminat pentruAutostrada Transilvania, modernizarea iluminatului public dinmunicipiul Cluj-Napoca.

In prezent, grupul EnergoBit are 400 de angajati la nivelnational, din care peste 160 sunt ingineri energeticeni, intentiaconducerii producatorului clujean de echipamente electrice fiind dea mai angaja inca 30 de oameni pana la finele anului. EnergoBit aresediul central la Cluj-Napoca, filiale in Bucuresti, Bacau, Brasov,Constanta si unitati de productie in Cluj si Jibou.

Grupul clujean numara peste 17 companii si a fost infiintat inanul 1990 de catre trei fosti angajati ai Renel, care sunt si acumasociati principali, Gadola Stefan, Socea Ioan si Péter Páldetinand fiecare functia de vicepresedinte executiv.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO