Companii

Energobit: plusul de investitii se vede in cresterea vanzarilor

07.09.2006, 14:17 32

Grupul de firme Energobit din Cluj, producator de echipamente electrice, a inregistrat pe primele sase luni ale anului o cifra de afaceri de 17,3 milioane de euro, valoare reprezentand o crestere de 24% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
"Semnalul pozitiv manifestat de economia nationala a stimulat cresterea investitiilor din toate domeniile de activitate, fapt care a condus la o cerere de echipamente electrice si lucrari complexe in domeniul energiei electrice.
De asemenea, in ultima perioada, a crescut sensibilitatea clientilor fata de cheltuielile energetice, fiind tot mai mare interesul pentru scaderea consumului pe acest sector", a declarat pentru ZF Transilvania Peter Pal, vicepresedinte al Energobit.
Potrivit acestuia, evolutia inregistrata pe primul semestru se va mentine si in a doua parte a anului, grupul Energobit avand in derulare contracte semnate de peste 20 de milioane de euro, cu durata de realizare de un an.
Conducerea companiei estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de aproximativ 45 de milioane de euro, in conditiile in care grupul a incheiat anul 2005 cu o crestere a cifrei de afaceri de peste 14% fata de estimari. Conform datelor furnizate de companie, alocarea cifrei de afaceri a fost anul trecut de 40 de milioane de euro, ceea ce reprezinta o crestere de 34% fata de 2004, rata profitului fiind de 10%.
Grupul de firme Energobit are capitaluri proprii de peste 5,1 milioane de euro, iar la inceputul acestei luni au fost demarate lucrarile la noua fabrica pentru automatizari industriale, localizata in parcul industrial Tetarom, din Cluj.
Potrivit reprezentantilor companiei, investitia din parcul Tetarom din Cluj se va cifra la aproximativ 3,5 milioane de euro.
Grupul Energobit mai detine doua fabrici in Cluj-Napoca, una de tablouri pentru automatizari industriale si o alta de corpuri pentru iluminat stradal si industrial. Recent, grupul a mai construit o fabrica de posturi de transformare si tablori electrice la Jibou. In 2005, investitiile Energobit au fost in valoare de 1 milion de euro si au fost concentrate inspre extinderea si modernizarea sediului din Bucuresti. Potrivit reprezentantilor companiei, anul acesta grupul a inregistrat o crestere de 30% la nivel de personal.
Grupul este compus din Energobit Prod - producator de echipamente de distributie energie electrica de medie tensiune si joasa tensiune, Energobit Schreder - pentru echipamente de iluminat stradal si industrial, Energobit Control Systems - pentru partea de IT, Energom - care produce automatizari industriale si confectii metalice, Enex - specializata in consultanta si Energolux, firma specializata pe solutii si sisteme de iluminat interior. Incepand de anul acesta, grupul Energobit a dezvoltat un nou parteneriat cu firma canadiana Econoler International. Pe piata echipamentelor electrice grupul detine o cota de piata de 9-11%.
Clientii principali sunt Michelin, Lafarge, Holcim, Renault, Petrom, European Drinks si Electrica. Energobit a fost infiintata de catre trei fosti angajati ai Renel, care sunt si acum asociati principali, Gadola Stefan, Socea Ioan si Peter Pal, avand fiecare functia de vicepresedinte executiv.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO