Companii

Energopetrol a trecut pe pierdere in primul trimestru

01.06.2004, 00:00 32

Furnizorul de echipamente energetice Energopetrol Campina SA a incheiat primul trimestru al anului cu o pierdere de 1,7 miliarde lei (42.000 euro), comparativ cu profitul de 109 milioane lei(2.900 euro) raportat pentru perioada similara a anului trecut.
In primele trei luni ale anului, Energopetrol a realizat o cifra de afaceri de 29,8 miliarde lei(741.000 euro), in scadere in lei cu 43% comparativ cu vanzarile din primul trimestru al anului trecut.
Energopetrol s-a confruntat in ultimii ani cu o scadere a cifrei de afaceri, principala cauza fiind scaderea comenzilor de la cea mai mare companie romaneasca, SNP Petrom. La sfarsitul anului trecut, comenzile de la Petrom reprezentau 25% din cifra de afaceri a companiei, fata de  de 80% in urma cu cativa ani.
In primul trimestru, productia vanduta de companie a inregistrat o scadere in lei de 43%, valoarea acesteia fiind de 25,7 miliarde lei (639.000 euro). In acelasi timp, veniturile din vanzarea marfurilor au scazut in lei cu 46% atingand 4,1 miliarde lei(102.000 euro). Oficialii companiei nu au putut fi contactati ieri pentru comentarea rezultatelor financiare.
Compania Energopetrol are ca obiect de activitate  lucrarile energetice. La sfarsitul anului trecut, Energopetrol a convocat o Adunare Generala a Actionarilor pentru a discuta divizarea companiei. In urma acestei divizari au rezultat, pe langa compania Energopetrol, doua  noi entitati reprezentate de Energopetrol Construct SA si Energopetrol Com SA. Energopetrol Construct  are ca obiect de activitate constuctiile in domeniul energetic, in timp ce Energopetrol Com urmeaza sa se axeze pe activitati de comert. Cele trei companii au aceeasi structura a actionariatului, dar au o activitate de sine statatoare.Principalul actionar al Energopetrol este Asociatia Salariatilor care detine 48,75 din numarul total de actiuni. Cel mai important actionar minoritar este SIF Muntenia cu o participatie de 7,9%.
Energopetrol isi desfasoara activitatea in toata tara  prin  cele opt sucursale cu sedii permanente in judete precum Prahova, Timis, Buzau, Arges, Craiova, Bacau, Gurgiu, si Mures.
Energopetrol a obtinut anul trecut un profit net de 36,9 milioane lei, rezultat de peste 10 ori mai redus decat profitul inregistrat in 2002. Veniturile totale ale companiei au atins anul trecut 211,1 miliarde lei, in scadere cu 24% comparativ cu veniturile inregistrate in anul anterior.  Pentru acest an, compania estimeaza ca va obtine un profit brut de 4 miliarde lei.
Actiunile Energopetrol sunt listate la categoria a II-a a Bursei de Valori. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la pretul de 7.900 lei/actiune, la acest pret capitalizarea bursiera a companiei fiind de 423.000 euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO