Companii

Energy Holding, pasata intre elvetieni

18.08.2006, 19:58 20

Traderul de energie Energy Holding a fost preluat de catre Societe Bancaire Privee (SBP), institutie din Geneva - Elvetia, sustin reprezentantii companiei.
Energy Holding este unul dintre cei mai importanti traderi de energie prezenti pe piata autohtona care deruleaza si activitati de producere a energiei electrice, cu afaceri de 235 de milioane de euro anul trecut si un profit de 10,5 milioane de euro, de trei ori mai mare fata de 2004.
Potrivit informatiilor disponibile, SBP a avut anul trecut venituri de 22,43 milioane de franci elvetieni (14,45 milioane de euro) si un profit de 2 milioane de franci elvetieni (1,3 milioane de euro). Tranzactia a fost semnata pe 7 august si urmeaza a fi definitivata in termen de 30 de zile, companiile nedorind sa dezvaluie valoarea acesteia. Consultanta juridica a Energy Holding la tranzactie a fost asigurata de catre firma de avocatura Bostina si Asociatii.
Firma din Elvetia nu facea parte din structura initiala a actionariatului Energy Holding, urmand ca dupa definitivarea tranzactiei sa detina un pachet de 95% din titlurile companiei. Societe Bancaire Privee nu facea parte nici din structura Energy Consult ECSA Elvetia, care detinea pana in momentul anuntului cele 95% din actiunile traderului cu energie, urmand sa devina singurul actionar al companiei, sustin sursele citate. Activitatea de baza a SBP consta in managementul portofoliilor de active private si institutionale.
In urma preluarii, managementul Energy Holding va ramane neschimbat. De asemenea, reprezentantii companiei sustin ca nici structura consiliului de administratie al Energy Holding nu va suporta nicio modificare in urma preluarii.
Energy Holding, o companie destul de controversata pe piata locala din cauza ascensiunii inregistrate in timpul guvernarii PSD, estimeaza pentru acest an o crestere cu 36% in euro a cifrei de afaceri, comparativ cu nivelul de 235 de milioane de euro raportat anul trecut. Aceasta crestere va fi sustinuta in mare parte de contractul castigat in martie, anul acesta, cu Petrom. Energy Holding a castigat licitatia pentru furnizarea de electricitate catre 1.000 de schele de extractie a titeiului ale Petrom, cea mai mare companie romaneasca, intr-un contract a carui valoare este estimata de piata intre 100-150 milioane de euro. Contractul prevede furnizarea pana in primavara anului 2008 a 2 TWh, echivalentul a circa 2% din consumul anual al Romaniei.
Alaturi de Energy Holding, pe segmentul traderilor cu energie activeaza mai multi jucatori precum Romelectro sau Energy Financing Team (Marea Britanie).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO