Companii

Ernst&Young: România a depăşit Polonia şi Ungaria la numărul de tranzacţii semnate

Autor: Claudia Medrega

21.03.2011, 23:52 98

Piaţa de fuziuni şi achiziţii a scăzut anul trecut cu 20%, la 3mld. dolari, cele mai atractive sectoare din punctul de vedere alnumărului de tranzacţii fiind retailul, serviciile şi producţia,potrivit estimărilor firmei de audit şi consultanţăErnst&Young. În retail au fost încheiate 17 tranzacţii, în timpce în producţie au fost 16 tranzacţii şi în sfera serviciilor 14.În ceea ce priveşte valoarea tranzacţiilor, sectorul imobiliar adepăşit domeniile telecom şi media.

Scăderile dramatice din ultimii ani au dus piaţa de fuziuni şiachiziţii înapoi în 2002-2003, conform unor estimări, iar toatălumea aşteaptă acum ca lucrurile să-şi revină. După doi aniconsecutivi de scădere, anul 2011 arată mai optimist pentruma­nagerii fondurilor de investiţii şi consultanţii în tranzacţii,care văd o revenire a pieţei de fuziuni şi achiziţii.

Potrivit Ernst&Young, anul trecut au fost încheiate 106tranzacţii, cu 5% mai puţin decât în 2009. Scăderea numărului detranzacţii şi a valorii acestora a urmat trendul din ţările dinEuropa Centrală şi de Est. "România a devenit cea mai atractivăţară în ceea ce priveşte numărul deal-urilor din 2010, încheind 106tranzacţii. A fost urmată de Polonia şi Ungaria, cu 91 şi,respectiv, 90 de tranzacţii. Numărul tranzacţiilor a scăzut întoate ţările, de la 620 în 2009 la 481 în 2010". Valoareatranzac­ţiilor a fost făcută publică doar pentru 46% dintredeal-uri, faţă de 50% în 2009. Valoarea tran­zacţiilor de peste 100de milioane de dolari a rămas nemodificată faţă de 2009. Anultrecut au fost perfectate patru tranzacţii care au depăşit acestprag, în sumă totală de 851 mil. dolari.

Cea mai mare tranzacţie din 2010 a fost realizată dedezvoltatorul imobiliar austriac CA Immo International, care acumpărat fondul austriac de investiţii Europolis, pentru 363 mil.dolari. A doua tranzacţie ca valoare a fost cea în care companiaTurk Telecom a cumpărat Euroweb pentru 264 mil. dolari, otranzacţie regională. Preluarea de către The Rompetrol Group aacţiunilor rămase la Rompetrol Rafinare a fost realizată pentru 118mil. dolari. Şi preluarea producătorului de ulei vegetal ExpurUrziceni de către holdingul francez Sofiprotéol a depăşit cu 6 mil.dolari pragul de 100 mil. dolari, potrivit datelorErnst&Young.

Piaţa a fost dominată anul trecut de investitorii străini, careau perfectat 51% din tranzacţii, iar investitorii strategici aucontinuat să domine piaţa, depăşindu-i ca număr pe ceifinanciari.

Companiile româneşti au încheiat o singură tranzacţie înBulgaria şi una în Kazahstan. În schimb, pe piaţa românească aufost încheiate 11 tranzacţii de către investitori din Germania,şapte din Franţa, cinci din Ungaria şi câte patru din Austria şiMarea Britanie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO