Companii

Erste: Viitorul celor trei complexuri energetice este incert

06.08.2008, 20:09 21

Viitorul celor trei mari complexuri energetice Turceni, Rovinari si Craiova, care asigura 30% din productia de energie a Romaniei, este incert in conditiile in care investitiile necesare pentru aducerea celor trei unitati la standardele europene de mediu se ridica la 2 mld. euro pana in 2012, se arata intr-un raport asupra pietei energetice locale realizat de analistii de la banca austriaca Erste.
Sursele citate atrag atentia asupra vulnerabilitatii crescute a intregului sector termo care utilizeaza carbunele sau pacura, care are cea mai mare contributie la productia nationala de energie. Aproximativ 80% din capacitatile construite intre anii 1970-80 sunt deja depasite ca durata de viata si nu sunt conforme cu standardele europene.
"In acest moment, viitorul complexurilor energetice este incert, din moment ce acestea functioneaza pe carbune si au o eficienta energetica de 35% producand aproape o tona de CO2 pe MWh produs. Incepand din 2013, aceste unitati va trebui sa plateasca intre 40 si 100 de euro pe tona de CO2, iar aceste unitati nu vor putea face fata acestei presiuni financiare daca nu vor fi retehnologizate. Este de asteptat ca pretul energiei bazata pe carbune sa cresca cu 15 - 20 euro / MWh, ceea ce ridica un semn de intrebare in ceea ce priveste eficienta economica a acestor unitati", spun analistii Erste.
Practic, raportat exclusiv la productia din 2007, costurile cu certificatele de CO2 ale celor trei unitati ar trebuie sa fie intre 724,8 mil. euro - 1,8 mld. euro in conditiile in care afacerile celor trei au fost anul trecut de 810 mil. euro impreuna. CE Turceni si Rovinari vor face parte din structura viitoarei companii energetice integrate vertical pe care guvernul a anuntat-o de aproape un an, dar care deocamdata a ramas doar in faza de proiect. CE Craiova urma sa fie privatizat anul acesta, dar nici in cazul acestui complex nu au fost realizati pasi concreti.
"Controversatul proiect nu a primit inca aprobarea Comisiei Europene, iar o decizie ar trebui sa fie luata in lunile urmatoare. Oricum, cea mai mare incertitudine este legata de viitorul suport politic pentru acest proiect dupa finalizarea alegerilor parlamentare", mai spun analisti austrieci.
Din structura companiei integrate urmeaza sa mai faca parte Electrica si Hidroelectrica.
Analistii Erste atrag atentia asupra faptului ca mediul concurential local din segmentul de profil este puternic afectat de amanarea proceselor de privatizare, iar comportamentul comercial al producatorilor de energie este influentat de deciziile politice, precum si de politica de pret care nu este fundamentata pe baze economice. Potrivit Erste, investitiile necesare pentru modernizarea si construirea de noi unitati de productie se ridica la circa 15 mld.euro. Potrivit datelor ANRE, anul trecut s-au produs 60,4 TWh, din care 40% din carbune, 28% din surse hidro si 13% din surse nucleare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO