Companii

„Este momentul ca jucătorii locali să facă paşi în ţările vecine. O tranzacţie va avea loc cât de curând“

„Este momentul ca jucătorii locali să facă paşi în...

Autor: Roxana Rosu

24.09.2015, 00:07 947

Operatorii de servicii medicale sunt mai optimişti decât producătorii de medicamente, distribuitorii şi decât reprezentanţii lanţu­ri­lor de farmacii.

Capitalul românesc în­ce­pe să cape­te formă, să se con­so­lideze şi este mo­­men­tul ca operatorii de ser­vi­cii medicale pri­va­­te să pă­şească şi în ţă­rile ve­ci­ne, o astfel de tran­­­zac­ţie urmând să aibă loc cât de curând, con­­­si­de­ră Mihai Marcu, pre­­şe­din­tele Consiliului de Ad­ministraţie al MedLife, prezent ieri la ZF Pharma Summit ‘15.

„Dorim să consoli­dăm piaţa. Dis­cu­tăm cu bănci pentru a putea face achi­ziţii de anvergură şi ne trebuie un par­tener care să înţeleagă acest lucru“, spu­ne Mihai Marcu. MedLife are, de altfel, în vizor şase-şapte tranzacţii în acest an, din care con­ducerea com­pa­niei speră să finali­zeze circa jumătate.

Spre deosebire de reprezentanţii lan­ţu­rilor de farmacii, de distribuitori şi chiar producători, operatorii de servicii me­dicale privesc finalul de an, dar şi par­­cursul lui 2016, cu ochi buni, spu­nând că se aşteaptă ca piaţa să crească, iar investiţiile să se extindă în continuare.

„Piaţa serviciilor medicale va creş­te cu 7%-8% în următorii cinci ani. Nu­mă­rul de spitale private a crescut pen­tru că sistemul pu­blic nu a mai investit în do­meniu, deci a aco­perit sistemul pri­vat aces­te lip­suri“, este de pă­re­re Fady Chreih, di­rec­­torul general al reţelei pri­­vate de să­nătate Regi­na Ma­ria, care recent a tre­cut în portofoliul fon­dului de in­vestiţii Mid Eu­ro­pa Partners, după ce a fost achi­ziţio­nată de la fondul de in­ves­tiţii Ad­vent şi de la fonda­to­rul său Warga Enayati.

La polul opus se află însă jucătorii din zona de dis­tri­bu­ţie şi far­macii, care cred că mă­sura de re­du­ce­re a preţu­ri­lor la medi­ca­mente va avea un impact ne­gativ asupra in­­dus­triei atât la ni­velul busi­nes­sului com­­paniilor, cât şi al situaţiei pacienţilor.

„Este o deficienţă în aprovi­zio­narea far­maciilor şi spitalele, mai rea în ul­ti­mele două-trei luni, mai ales la spitale. Urmează un tsunami la final  de 2015 şi în 2016, va fi un dezastru pentru far­maciile româneşti. Multe vor intra in fali­­ment“, a spus Mihai Miron, direc­to­rul general Ropharma.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO