Companii

Este oficial: Guvernul a adoptat modificările la Codul Fiscal. Cum arată forma finală şi ce intră în vigoare de la 1 august

Este oficial: Guvernul a adoptat modificările la Codul...

Autor: Dorin Oancea

15.07.2022, 12:35 3145

Guvrnul a adoptat în şedinţa de vineri modificările la Codul Fiscal, care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023, cu unele excepţii care vor fi valabile de la 1 august, a anunşat ministrul Finanţelor Adrian Cîciu.

Termenul de intrare în vigoare a impozitului pe cifra de afaceri de 1% sau a opţiunii de impozit pe profit în sectorul HORECA va fi aplicat de la 1 ianuarie 2023.

MInistrul a spus că modificările au fost discutate cu reprezentaţii mediului de afaceri şi că s-au făcut unele ajustări.

Acctul normaativ prevede eliminarea unor excepţii, cum ar fi cota redusă de TVA de 5% la serviciile de restaurant, cazare şi catering şi revenirea la cota de 9% de TVA, precum şi eliminarea TVA de 9% la băuturile pe bază de îndulcitori sau zahăr şi revenirea la cota de 16%.

Câciu a anunţat şi ajustare a accizelor la tutun, inclusis tutunul încălzit, începând cu 1 august şi la alcool.

Adrian Câciu a anunţat şi eliminarea faclităţile privind deductibilităţile la tranzacţiile imobiliare şi revenirea la impozitarea la valoarea reală şi o modificare a excepţiilor din zona de microîntreprinderi. Impozitul pe dividende creşte de la 5% la 8%.

Cîciu a estimat că în ansamblu măsurile vor avea efecte financiare echivalente cu 1 - 2% din PIB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO