Companii

Estul incearca sa scoata miliarde de dolari din licentele UTMS

10.08.2000, 00:00 12



Bataliile pe licentele pentru a treia generatie de telefonie mobila, UTMS, aflate pe terminate in Europa Occidentala, se vor muta incet dar sigur catre zona estica. Polonia si Cehia au anuntat deja iminenta organizare a unor astfel de licitatii, guvernele fiind atrase de sumele uriase vehiculate in aceste procese. In Romania o licitatie de acest gen ar putea fi organizata in primavara anului 2001.

Dupa ce Guvernul britanic a obtinut 35 mld. $, de sapte ori mai mult decat sperase, din acordarea a numai cinci permise de operare, in prima astfel de licitatie care a avut loc in lume, companiile de telecomunicatii au inceput sa inteleaga ca pretul platit este cam mare.

Astfel ca in cea de a doua licitatie incheiata pana in prezent, statul olandez nu a reusit sa cOstige decat 2,5 mld. $, tot pentru cinci permise, de patru ori mai putin decOt estimase. Ieri, in Germania, unde un asemenea proces este in rol, se licitasera in total 12,1 mld. $ pentru cele 4-6 licente scoase la vanzare, aceasta fiind runda de licitatie cu numarul 94. In Italia, Guvernul mizeaza pe vanzarea a cinci permise pe 11,2 mld. $

Nu a trecut mult timp pentru ca mirajul unor astfel de castiguri venite peste noapte sa atraga si statele tarilor estice. Desi operatorii au inceput sa critice acest mod de a atribui licentele, considerand ca ridicarea preturilor prin licitatii nu face decat sa canalizeze capitaluri importante catre bugete si nu catre investitii, in mod evident ca si tarile estice au imbratisat solutia licitarii.

Prima licitatie pentru permise de operare UMTS din Europa Centrala si de Est va avea loc in octombrie in Polonia, Executivul de la Praga contand pe obtinerea a circa 3,5 mld. euro din operatiune. Dintre cele cinci licente pentru care s-au stabilit deja frecventele de operare, una va fi atribuita din oficiu operatorului national de telecomunicatii TPSA, unde gigantul France Telecom detine 34% din actiuni.

Alti doi operatori de telefonie mobila prezenti pe piata poloneza, Era-GSM si Plus-GSM, vor beneficia de un tratament preferential. Grupul Netia Holding, controlat de compania suedeza Telia AB, primul operator privat de telefonie fixa din Polonia a anuntat deja ca va participa la licitatie. Candidatii vor putea sa-si prezinte ofertele pana la 6 decembrie.

Serviciile de telefonie mobila din generatia a treia, cunoscuta sub numele de Sisteme de Telecomunicatii Mobile Universale (UMTS - Universal Mobile Telecommunications Systems), permit, printre altele, accesul la Internet, transmisii de date, voce si imagini. Infrastructura pentru sistemul UMTS poate "gazdui" si folosirea serviciilor de telefonie mobila asa-numite "clasice", si anume GSM 900 si 1.800, ca si DECT.

Pana in prezent, nu a fost pusa la punct infrastructura pentru astfel de servicii, "metoda oarba" prin care companiile s-au grabit sa plateasca sume mai mult sau mai putin exorbitante putand avea repercursiuni negative, acestea neavand nici o garantie pentru succesul unui astfel de sistem.

Acesta este de altfel motivul pentru care in prezent au loc o serie de aliante si fuziuni in domeniu, atat pentru ca grupurile sa-si intareasca puterea financiara, cat si pentru a oferi accesul la licente UMTS companiilor care nu au reusit sa castige un astfel de permis de operare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO