Companii

Eurisko: Ritmul de scumpire a caselor este ingrijorator

28.08.2007, 19:02 12

Piata imobiliara locala isi continua dezvoltarea, alimentata de puternicul dezechilibru dintre cerere si oferta, in special pe segmentul rezidential, dar ritmul de crestere a preturilor ridica semne de intrebare si consultantilor imobiliari.
"Piata rezidentiala din Romania este intr-o continua crestere, iar in urmatorii cinci ani dezvoltatorii vor continua sa lanseze proiecte rezidentiale noi. Acestea din urma vor fi de dimensiuni mari, intre 300 - 1.000 de unitati per dezvoltare. Deocamdata nu trebuie sa ne sperie decat preturile care cresc cu o rapiditate foarte mare si, in acest moment, nu ne poate spune nimeni unde vor ajunge acestea", apreciaza Beatrice Dumitrascu, Head of Project Accounts in cadrul companiei de consultanta Eurisko.
Situatia de pe o serie de piete imobiliare externe, unde proprietatile s-au dovedit supraevaluate si preturile au luat-o pe o panta descendenta, a ridicat problema valorii apartamentelor si pe piata locala, unde in ultimii ani au fost inregistrate cresteri de 400-500% si chiar mai mari.
Cotidianul britanic The Telegraph relateaza ca preturile locuintelor pe pietele supraincalzite din Europa au inceput sa scada rapid, reproducand etapa initiala a fenomenului de deteriorare a sectorului de credite ipotecare riscante din SUA, iar declinul ar putea cuprinde si Romania. Cu toate acestea, consultantii imobiliari de pe piata locala exclud un regres al preturilor, cel putin pentru urmatorii doi ani.
"Preconizam ca preturile vor continua sa creasca in urmatoarele 6 luni pe toate segmentele pietei rezidentiale, inregistrand majorari cuprinse intre 15 si 20%. Preturile locuintelor, daca vor creste necontrolat, este posibil sa determine o criza la un moment dat, insa nu credem ca aceasta cadere se va petrece in urmatorii 2 ani", sustine Irina Petrescu, sales manager pe segmentul rezidential al companiei Esop Consulting.
Cresterea este determinata de o oferta redusa de noi unitati locative, in conditiile in care populatia Bucurestiului a crescut cu circa 50%, la aproximativ trei milioane de oameni, potrivit statisticilor neoficiale. Proiectele aflate in dezvoltare in Bucuresti, desi par multe, nu acopera deocamdata cererea specifica pietelor emergente. Spre exemplu, in Istanbul sunt anuntate pentru urmatorii cinci ani proiecte care vor livra in piata un numar de 350.000 de noi locuinte.
"Atat timp cat, in comparatie cu alte tari europene, in Romania se construieste sub medie, preturile vor continua sa creasca. Oferta nu va acoperi cererea nici in trei ani de acum incolo", puncteaza reprezentantul Eurisko.
Pretul pe metrul patrat in apartamentele din Bucuresti a crescut cu circa 27% in prima jumatate a anului, ajungand la 1.564 de euro, conform unei analize realizate de ZF pe baza anunturilor aparute in cea mai mare publicatie de profil din Romania, anuntul.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO