Companii

Expatii lui Tender: Inainte clientii cereau Mercedesul serviciilor. Acum se multumesc cu nivelul mediu

Expatii lui Tender: Inainte clientii cereau Mercedesul serviciilor. Acum se multumesc cu nivelul mediu

Gehrig Schultz, CEO-ul Prospectiuni: Planul nostru este ca in urmatorii trei ani ponderea afacerilor realizate pe plan international sa ajunga la 40% din total, de la 15-20% cat este acum.

11.05.2009, 00:00 56
 

Pana la sfarsitul anului circa 400 de angajati din cei 1.100 de salariati permanenti vor pa­rasi compania, odata cu lansarea unor masuri menite sa creasca ponderea afacerilor deru­la­te pe plan international in businessul firmei.

„Avem un program de reducere a personalului prin intermediul caruia pana la sfarsitul anului vor fi pensionati 100 de oameni si vor fi concediati 300 de salariati. In prezent avem 1.100 de angajati permanenti si circa 1.000 de salariati temporari. Programul de disponibilizari vine in contextul in care compania trebuia sa implementeze un nou model de afaceri care sa tina cont de cresterea si diversificarea pietei locale", spune Gehrig Schultz, CEO-ul Prospectiuni. Schultz a ocupat anterior pozitia de vicepresedinte al Petroleum Geo-Services Onshore. Alaturi de el, in echipa de conducere au mai fost adusi britanicul Simon Wagner in postul de CFO si Tim Branch in functia de vicepresedinte pentru dezvoltarea afacerii.
 
Clientii si-au redus bugetele
„In sase luni de cand sunt aici lucrurile s-au schimbat semnificativ. Multi dintre clienti si-au redus bugetele in ceea ce priveste comenzile fata de noi, dar important este ca 80% din afacerile bugetate pentru anul acesta vin din contracte care sunt deja semnate sau sunt in faza finala de semnare, iar Romgaz si Petrom, principalii nostri clienti, nu si-au modificat planurile de cheltuieli, dimpotriva. Ne gandim insa la 2010", spune Schultz.
Potrivit CEO-ului Prospectiuni, in ciuda crizei, Petrom si Romgaz, companii care asigura circa 60% din afaceri, au cerut volume mai mari de lucrari comparativ cu anul trecut.
„Romgaz a avut succes in anumite descoperiri, iar Petrom are obligatii foarte mari pana in 2010 in ceea ce priveste lucrarile de seismica. Daca in cazul Romgaz lucrurile sunt planificate de stat, in cazul Petrom se poate observa o oarecare lipsa de vizibilitate in ceea ce priveste bugetul pentru 2010. De aceea am inceput sa ne concetram pe dezvoltarea internationala", a mai precizat Schulz.
Potrivit acestuia, desi volumele de lucrari sunt mai mari, tipul de lucrari solictate este diferit, clientii orientandu-se cu precadere spre solutiile mai ieftine oferite de Prospectiuni.

Nu avem probleme de cash-flow
„Avem volume mai mari de lucrari, dar tipul de lucrari cerut este diferit fata de anul trecut. Noi avem toate tipurile de servicii pe zona pe care o deservim, dar clientii au inceput sa aleaga. Daca inainte luau Mercedesul serviciilor, acum se multumesc si cu o masina de nivel mediu. Cu toate acestea ne asteptam la venituri de 200 de milioane de lei (50 de milioane de euro) pentru anul acesta, in crestere fata de nivelul de 142,5 de milioane de lei (39 mil. euro) de anul trecut pe baza unor volume mai mari de lucrari. In cazul Petrom, de exemplu, daca anul trecut solicitarile lor au vizat numai seismica 2D, anul acesta cer si 3D", spune Schultz.
Potrivit lui Simon Wagner, CFO-ul Prospectiuni, compania nu inregistreaza intarzieri de plata din partea clientilor, iar investitiile plani­ficate vor fi realizate cu precadere din fonduri proprii.
„Clientii nostri platesc la timp si nu avem probleme in ceea ce priveste cash-flowul. Ne bazam pe acesta pentru a ne sustine proiectele de investitii si vom apela la foarte putine imprumuturi de dimensiuni neglijabile", a declarat Wagner.
 
Contractele externe, 40% din afacere
In ceea ce priveste planurile de extindere inter­nationala, acestea au ca scop reducerea dependentei companiei fata de cativa clienti interni prin atragerea unor lucrari externe de pana la 40% din totalul afacerilor.
„Planul nostru este ca in urma­torii trei ani ponderea afacerilor realizate pe plan international sa ajunga la 40% din total, de la 15-20% cat este acum. Sunt mai multe cai prin care vom face acest lucru: participam la licitatii internationale, joint ven­ture-uri cu companii internationale, dar si posibile achizitii. Nu cred ca este momentul acum pentru o achizitie. In 2010 vom vedea niste oportunitati interesante", spune Schulz. Compania este deja pre­zenta pe plan international unde are lucrari in desfasurare pentru companii din Iran, Bulgaria sau Macedonia, planul fiind acela de a patrunde si in zone precum Irak, Siria sau Libia.
„De asemenea, ne gandim sa punem in practica si noi modele de business. Astfel, in loc sa fim contractor intr-un proiect, sa devenim partener si sa avem o par­ticipatie la profitul companiei care va extrage hidrocar­burile. Avem deja discutii in acest sens cu companii din Romania si din strainatate si cred ca in primul trimestru al anului viitor vom avea deja primul contract. Ideea care sta la baza acestei strategii este aceea de a asigura o continuitate a veniturilor care sa sustina incasarile ciclice din activitatea noastra de baza", explica Tim Branch, vicepresedinte pentru dezvoltarea afacerilor.
Prospectiuni Bucuresti este listata la Bursa de Valori Bucuresti, iar 69,4% din actiuni sunt controlate de catre grupul Tender, in timp ce SIF Muntenia detine 11,8% din titluri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO