Companii

Exporturile de mobila aduc mai multi euro sau dolari, dar mai putini lei

28.11.2005, 16:02 21

Exporturile de mobila ale Romaniei au inregistrat o scadere in lei cu 2,9% pe primele noua luni ale anului fata de perioada similara din 2004, potrivit datelor furnizate de Asociatia Producatorilor de Mobila din Romania.

In euro, insa exporturile au crescut cu 9,3%, de la 600 de milioane de euro (736 de milioane de dolari) la 656,42 de milioane de euro (829 de milioane de dolari) pe fondul deprecierii monedei europene si a faptului ca Uniunea Europeana este destinatia a 85% din livrarile producatorilor romani. In dolari exporturile au crescut cu 13%.

De asemenea, din punctul de vedere al cantitatii, exporturile de mobila pe pietele externe au crescut.

Majoritatea jucatorilor din piata inregistreaza reduceri la export, pe care le pun pe seama evolutiei cursului de schimb.

"Principalul factor care a determinat diminuarea exporturilor l-a constituit deprecierea euro", a declarat Aurel Rizea, presedintele APMR.

Companiile exportatoare de mobila din Romania vor avea de infruntat un an dificil, spune reprezentantul APMR, intrucat multi dintre ei au pierdut contracte de zeci de milioane de euro, si chiar au fost nevoiti sa faca reduceri de personal.

"Daca pana acum raportam marje de profit de 7-8%, in prezent industria mobilei lucreaza cu profit zero sau chiar cu pierderi", a explicat Rizea.

Exportul romanesc de mobila se orienteaza cu precadere catre tarile Uniunii Europene, regiune care contabilizeaza circa 85% din intreaga valoare exportata. Franta beneficiaza de circa 18% din mobila romaneasca exportata la egalitate cu Germania, pe urmatoarele locuri aflandu-se Italia, Olanda si Anglia.

Pe de alta parte, valoarea importurilor calculate in lei a crescut cu aproximativ 37 de procente. "Cea mai mare parte a importurilor provine din Polonia, mobilierul de aici fiind mai accesibil la pret, insa de o calitate inferioara produselor romanesti", a spus Rizea.

Alti importatori mari, spune Rizea, sunt si cei din Germania, Franta si Italia. Valoarea totala a importurilor pe primele noua luni ale anului a fost de 154 de milioane de euro (194,6 milioane de dolari), in crestere cu 55 de procente fata de aceeasi perioada din 2004.

"Exporturile Silvarom aferente primelor noua luni ale anului au inregistrat o scadere de 18,05 procente comparativ cu perioada similara din 2004", a declarat Ion Margineanu, directorul economic al producatorului de mobila Silvarom din Bucuresti.

"Scaderea cursului de schimb la care s-a adaugat diminuarea considerabila a cererii produselor de folosinta indelungata pe piata germana, principala noastra piata de export, sunt motivele care au stat la baza acestei evolutii", a explicat el. Valoarea totala a exporturilor derulate de companie pe primele noua luni din 2005 a fost de aproximativ 5,7 de milioane de dolari.

Silvarom s-a specializat pe productia si exportul de mobilier pentru dormitoare, acestea fiind de altfel si cele mai vandute produse la export ale companiei. Producatorul exporta, pe langa Germania, si in Austria, Anglia si Rusia.

In ceea ce priveste evolutia acestui sector in ultimul trimestru al anului, Margineanu crede "ca va fi in cel mai bun caz stationara, daca evolutia cursului de schimb are un trend spre 3,70 de lei/euro". Peste nivelul de 3,7 sau 3,75 de lei/euro, explica Margineanu, exportul devine profitabil pentru companiile romanesti.

Pe de alta parte, importatorii inregistreaza cresteri la vanzari, Grand Feria, spre exemplu, unicul importator de mobila din Spania, anuntand o crestere de aproximativ 50 de procente fata de perioada similara din 2004. Cele mai vandute produse ale companiei au fost canapelele, mobilierul pentru living si dormitoarele.

In aceste conditii, noul trend printre exportatorii romani pare sa fie reorientarea catre piata interna.

Asftel, dupa primele sase luni ale anului cel mai mare jucator de pe piata mobilei anunta o strategie de diminuare a ponderii detinute de exporturi in portofoliul sau. Pana acum acestea beneficiau de 65% din productia Mobexpert, insa pana la sfarsitul anului 2006 compania doreste ca procentajul sa fie numai de 50%. Si grupul Elvila, detinut de omul de afaceri Viorel Catarama, a redus ponderea exporturilor de la 65% in 2002 la 55% anul acesta.

Rezultatele pe primul semestru al anului pentru companiile exportatoare de mobila nu sunt deloc imbucuratoare. Astfel, Elvila a trecut de la profituri de peste 3 milioane de euro anii precedenti la o pierdere de un milion de euro pe primele sapte luni ale anului. Compania a fost de asemenea nevoita sa concedieze in jur de 160 de persoane pentru a-si reduce costurile.

In cazul Mobexpert, cresterea peste asteptari a vanzarilor pe piata interna a compensat pierderile de 1,2 milioane de euro inregistrate pe primele sase luni ale anului din activitatea de export, cauzate de deprecierea euro in raport cu leul.

Ca parte a strategiei de reorientare catre piata interna, jucatorii deruleaza masiv programe de investitii. Mobexpert a finalizat recent o investitie de 4 milioane de euro intr-un centru logistic de 10.000 de metri patrati, care a devenit functional incepand cu luna octombrie.

Per total, investitiile companiei, care anul trecut a inregistrat o cifra de afaceri de peste 130 de milioane de euro, ating 33 de milioane de euro.

Anul trecut, produsele de mobila au adus Romaniei un excedent comercial de aproximativ 650 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO