Companii

Exxon şi Petrom s-au dus la Cotroceni să discute despre investiţiile în Marea Neagră

Exxon şi Petrom s-au dus la Cotroceni să discute despre investiţiile în Marea Neagră

Autor: Roxana Petrescu

09.06.2011, 23:47 930

Gigantul petrolier american ExxonMobil alături de Petrom, ceamai mare companie din România, au avut în cursul zilei de ieri oîntâlnire cu preşedintele Traian Băsescu în care cele două companiişi-au prezentat planurile de investiţii pentru următorii ani înceea ce priveşte explorarea hidrocarburilor din Marea Neagră.

Americanii de la Exxon au semnat la sfârşitul anului 2008 unacord de explorare cu Petrom pentru porţiunile situate la adâncimimari din Marea Neagră. Potrivit acestui acord, Exxon îşi va asuma50% din riscuri, 50% din investiţiile necesare şi va intra înposesia a 50% din producţia rezultată în cazul în care explorărilevor avea succes.

"Cu prilejul întâlnirii, cele două companii au prezentatplanurile de acţiune şi de investiţii pe care îşi propun să leefectueze în următorii ani în perimetrele concesionate la MareaNeagră în condiţiile existentului acord de concesiune petrolierăpentru explorare, dez­vol­tare şi exploatare. În acest context,preşedintele Traian Băses­cu şi-a exprimat încrederea în obţinereaunor rezultate bune, dată fiind experienţa Exxon în domeniulforajelor marine în ape de mare adâncime", se arată într-uncomu­nicat emis de departamentul de comu­nicare al administraţieipre­zidenţiale.

Potrivit reprezentanţilor Petrom, obiectul întâlnirii a fostacela de a discuta potenţialul de investiţii în România pentru celedouă companii. Delegaţia Exxon­Mo­bil-Petrom a fost condusă decătre Johnny Lee Hall, vicepre­şedinte executiv al ExxonMobilExploration Company. Din partea Petrom a fost Mariana Gheorghe,CEO-ul companiei, şi Jaap Huijskes, membru al directorului OMV,director pe explorare şi producţie.

Lucrările de explorare ale celor două companii au început înaugust 2009 şi s-au realizat pe suprafaţa perimetrului Neptun, unuldintre cele două perimetre offshore pe care le are Petrom.Hidrocarburile extrase din adâncurile Mării Negre reprezintă circa17% din întreaga producţie de petrol şi gaze pe care Petrom orealizează în România.

În afară de Exxon, o serie de alte companii internaţionale aupus ochii pe România în speranţa identificării unor rezerve depetrol şi gaze. Printre acestea se numără francezii de la Total,americanii de la Chevron, dar şi ruşii de la Lukoil care aucâştigat anul trecut licenţe de explorare şi exploatare pentru douăperimetre situate în Marea Neagră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO