Companii

Fabrica de portelan romano-germana

31.05.2001, 00:00 459



Producatorii de portelan Apulum Alba Iulia, Iris Cluj Napoca, Arpo Curtea de Arges si compania germana KPCL vor forma o societate mixta in vederea construirii, probabil la Alba Iulia, a unei fabrici de masa ceramica si portelan, a declarat, Gheorghe Mircescu, seful biroului de marketing din cadrul societatii Apulum.

"Managementul, materia prima si forta de munca vor fi romanesti, contributia partii germane fiind in tehnologie, masini, utilaje si know-how.

In urma constructiei acestei fabrici, vor fi reduse importurile, ceea ce va determina scaderea costurilor de productie. De acest proiect mai sunt interesate si alte fabrici din Romania", precizat Mircescu, citat de Mediafax.

Compania KPCL, unul dintre cei mai mari producatori de masa de portelan din lume, este principalul furnizor de materie prima pentru Apulum Alba Iulia.

Apulum Alba Iulia a investit in anul 2000 aproximativ 50.000 $ pentru achizitionarea unor utilaje si masini care produc farfurii si platouri de calitate superioara, 80% din capacitatea de productie fiind exportata.

Bugetul pentru investitii, alocat anului 2001, este de peste 100.000 $, suma destinata achizitionarii de utilaje necesare dezvoltarii tehnologiei ceramice si a sistemului informational din cadrul companiei.

"In primul trimestru am incasat din export 2,18 mil. $, spre deosebire de aceeasi perioada a anului trecut, cand, incasarile din export au fost de 1,34 mil. $", a adaugat Mircescu.

In 2000, valoarea exporturilor a fost de 8,85 mil. $, iar pentru 2001 conducerea companiei estimeaza incasari de 10 mil. $ din export.

"Principala firma beneficiara a produselor Apulum este compania suedeza IKEA, care detine in toata lumea magazine-depozit in care comercializeaza produse destinate ambientarii locuintelor.

Exporturile catre IKEA reprezinta aproximativ 11% din valoarea totala a exporturilor. Concurenta pe acest segment de piata este destul de serioasa daca luam in considerare firme ca Boemia Cehia, Karolina Polonia, Lubiana Polonia, portelanul de provenienta asiatica si Arpo SA Curtea de Arges" a afirmat Mircescu.

Apulum Alba Iulia, specializata in producerea si comercializarea portelanului de menaj, decorativ, artistic si hotelier, a realizat in primul trimestru al anului o cifra de afaceri de 3,5 mil.$ si un profit net de 160.000 $.

"Conducerea companiei estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de peste 16,5 mil. $, in crestere cu aproximativ 4 mil. $ fata de anul trecut si un profit net de 478.000 $" a adaugat Mircescu.

Actionarul majoritar al companiei Apulum Alba Iulia este Assalpo SA cu 43,57%, urmat de Banca Dacia Felix cu 15,31%, ARDAF cu 2,53%, Banca Ion tiriac -10% , SIF Oltenia - 6,07%, SIF Banat Crisana - 6,07% si alti actionari cu 16,27%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO