Companii

Fabrica Nokia intra "in paine"

11.02.2008, 19:12 22

Nokia, lider mondial in telefonia mobila, va inaugura azi prima linie de asamblare de telefoane mobile din cadrul fabricii din Romania.
Productia va fi demarata cu un numar mic de modele de telefoane, dar, conform estimarilor oficialilor Nokia, in cele din urma, fabrica de la Jucu, judetul Cluj, va fi una de mare volum de productie.
"Numarul de angajati pe care il avem pana acum este suficient pentru a demara productia. Avem 200 de angajati si aducem oameni noi in fiecare saptamana", a declarat pentru Ziarul Financiar John Guerry, managerul Nokia Romania.
Pana la sfarsitul anului, Nokia Romania va avea 1.200 de angajati pe linia de productie si 100 in functii manageriale.
Modelele de telefoane produse in serie la fabrica din Jucu vor avea ca destinatie pietele din EMEA, inclusiv Romania.
"Cand am decis sa construim o fabrica "n Romania, am luat "n considerare mai multi factori. Faptul ca putem angaja personal in domeniul tehnic foarte competenti este unul dintre ele. De asemenea, piata de aici are un interes ridicat "n tehnologie si un procent ridicat de utilizatori de telefonie mobila. Astfel de factori sunt luati "n considerare cand se decide deschiderea unei fabrici, nu numai costurile", a spus Guerry.
El nu a dorit sa comenteze posibilitatea ca unitatea de productie din Jucu sa fie inchisa, la un moment dat, asa cum s-a intamplat la Bochum. "Nu construim unitati de productie cu intentia de a le inchide. Suntem aici ca sa raspundem cererii de pe piata. Cred ca Nokia va avea un viitor puternic si indelungat in Romania", a declarat Guerry, care nu a dorit sa dezvaluie perioada pe care este incheiat contractul cu autoritatile romane, contract care ramane confidential.
Managerul fabricii din Jucu a declarat ca furnizorii anuntati ai fabricii (companiile Hansaprint, care se va ocupa cu partea de tiparire pentru ambalajele telefoanelor produse la Jucu, si BYD Electronics, care va realiza componente IT pentru telefoane) vor incepe sa construiasca unitatile anul acesta. "Aducerea de noi furnizori depinde de stadiul in care se afla productia si de necesitati, pentru a nu concura cu infrastructura si forta de munca de aici", a mai spus Guerry.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO