Companii

Fabrica Ursus din Cluj este demolată

Fabrica avea o istorie de 135 de ani

Fabrica avea o istorie de 135 de ani

Autor: Ioana David, Laurentiu Cotu

18.04.2013, 00:08 3171

Fosta fabrică de bere Ursus de la Cluj, cu o istorie de 135 de ani, este în această perioadă demolată de către proprietari, gigantul sud-african de bere SABMiller, iar berea cu acest nume a ajuns să fie produsă la Timişoara, Braşov şi Buzău.

În aceste condiţii, România a rămas cu doar 20 de berării, după ce în 2004 avea 125 de centre de producţie, şi devine singura ţară din regiune în care nu­mă­rul fabricilor de bere este în scădere. Spre comparaţie, în Cehia, Bulgaria, Polonia şi Ungaria  numărul lor a rămas constant în ultimii ani sau chiar a crescut, accentul fiind pus pe microberării.

Demolarea clădirilor unde a func­ţionat una dintre cele mai vechi fabrici de bere din România a fost demarată încă de la începutul lunii trecute, în condiţiile în care Ursus Breweries a primit undă verde de la Primăria ora­şului Cl­­uj-Napoca.

Decăderea şi apoi dispariţia acestui simbol al oraşului Cluj a venit în luna noiembrie 2010, când Ursus a închis fabrica din Cluj, unitate care, potrivit companiei, avea costuri mari de operare. Brandul Ursus avea înainte de criză vânzări anuale de 1,4 mil. hectolitri, adică aproape 10% din piaţa de bere.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO