Companii

Febra achiziţiilor cuprinde piaţa internaţională. Când ajung companiile cu cash şi în România?

Febra achiziţiilor cuprinde piaţa internaţională. Când ajung companiile cu cash şi în România?
26.08.2010, 23:51 25

Ziarul Financiar a identificat 20 de posibile companii care arputea să fie în vizorul firmelor interesate "cu cash" şi careastfel ar putea să revitalizeze piaţa de M&A, un sector dincare consultanţii şi avocaţii specializaţi făceau bani buni înperioada 2006-2008.
"În mod cert activitatea de M&A se va dezgheţa şi în România peun orizont de 12-18 luni datorită efectului combinat alcon­tracţiei economice, companiile nemaiputând creşte organic şi alajustării, uneori semnificative, a valorii companiilor locale.România are încă multe sectoare neconsolidate plus o nevoiedisperată de a vinde participaţii ale statului, ambele teritoriipredilecte pentru M&A. Cu toate acestea, nu m-aş hazarda săvorbesc de o eventuală efervescenţă M&A în România, de vreme cene confruntăm cu o foarte proastă percepţie investiţională datoratăinconsecvenţei şi amatorismului politicilor publice, în special ceafiscală", este de părere Doru Lionăchescu, partener principal lacasa de consultanţă Capital Partners.
Firma Capital Partners este implicată în prezent de parteavânzătorilor în discuţiile privind vânzarea unei participaţii lareţeaua de electroretail Domo de către actual acţionar majoritar -(Equest) Trans Balkan Investment.
Pe de altă parte, Gabriela Cacerea, partener al casei de avocaturăNNDKP şi unul dintre coordonatorii practicii de M&A a firmei,este de părere că anul acesta s-a anticipat într-un mod optimist orevenire a pieţei atât în ceea ce priveşte numărul de tranzacţii,cât şi în ceea ce priveşte valoarea tranzacţiilor. "Reve­nirea nuva fi una spectaculoasă, piaţa fiind în continuare alcătuită dintranzacţii de o valoare mică comparativ cu valorile înregistrate întrecut. Tranzacţii de peste 50 - 100 de milioane de euro vor fi încontinuare rare, cel puţin la nivel local, putându-se aprecia cănivelul median al valorii tranzacţiilor va rămâne în zona 10-15milioane de euro", spune Cacerea.
În 2009, NNDKP a asistat Deutsche Bank Group în finalizareaachiziţiei unei a două clădiri de birouri, parte a unei tran­zacţiitotale de 341 mil. euro, considerată cea mai mare de pe piaţaimobiliară locală.

Investitorii şi autobuzele
Din "vedeta" regiunii, România a ajuns acum pe ultimele locuri întopul prefe­rinţelor investitorilor străini, după cum spunreprezentanţii fondurilor de investiţii.
Dragoş Roşca, spre exemplu, CEO al fondului de investiţii GemisaInvestments care are în portofoliu firme precum OptiBlu, Miniblu,Oxigen Plus, afirma recent că România se "bate" cu Ucraina pentruultimul loc în topul preferinţelor investi­torilor din regiune, încondiţiile în care în urmă cu trei ani se afla în frunteaclasa­mentului, propulsată aici de sistemul fiscal favorabil şi deforţa de muncă ieftină.
Schimbările legislative dese au speriat investitorii, iar LeoGherghina partener în cadrul fondului de investiţii SociétéGénérale Assset Management (SGAM) Eastern Europe, deţinut degigantul finan­ciar Société Générale, spunea că investitorii "urăscsurprizele, chiar şi cele bune".
Mai optimist este Mihai Sfinţescu, director de investiţii al 3TSCapital Partners, care crede că pe termen lung, România "este încontinuare o variantă bună în măsura în care autorităţile publiceînţeleg să-şi îndeplinească obligaţiile pe care şi le-auasumat".
El compară sentimentul pe care investi­torii îl acum cu cel alpasagerilor dintr-un autobuz care sunt duşi de şofer pe margineaunei prăpastii şi redresează maşina în ultimul moment.
"După un şoc în mai 2010 generat de situaţia precară în careguvernul a lăsat să evolueze economia, aşteptăm să vedemimplementarea rapidă a unor măsuri care să refacă poziţiafinanciară a României. Refe­ritor la şoc, este ca şi cum mergi cuauto­carul şi, la un moment dat, vezi că şoferul, cel mai probabiladormit, a adus autocarul la marginea prăpastiei şi îl redreseazăîn ulti­mul moment. Chiar dacă ulterior şoferul te duce ladestinaţie, vei fi îngrijorat până vei coborî din autocar", spuneSfinţescu. Anul acesta 3TS Capital Partners a vândut un pachet deacţiuni la reţeaua de clinici private Centrul Medical Unirea.

Companii mai ieftine de 5-6 ori
În legătură cu valorile de tranzacţio­nare, Doru Lionăchescu de laCapital Partners spune că la unele bănci valoarea a scăzut de 8-10ori în ultimul an, iar în retail de 5-6 ori.
Cu toate acestea există şi companii "cu ca­racteristici unice",care îşi conservă sau chiar îşi cresc valoarea, după cum spun şialţi analişti.
"Preţurile activelor nu vor reveni pentru foarte multă vreme lavalorile de la sfârşitul lui 2007 şi prima jumătate a lui 2008,deoa­rece, aşa cum bănuiam atunci, iar acum ştim sigur, eramîntr-un «bubble» de proporţii la nivelul economiei mondiale şilocale. Vom vedea însă evoluţii diferen­ţiate cu active care aucaracteristici unice şi vor creşte în valoare, în timp ce media vascădea uşor sau va stagna", a spus Mihai Sfinţescu.
Scăderea preţurilor companiilor poate fi însă speculată de giganţiicu cash, aşa cum se întâmplă la nivel internaţional. Pu­blicaţiaThe Guardian scria recent că "febra achizi­ţiilor atinge pieţeleglobale", în condiţiile în care companiile bogate au planuri deextin­dere. Ar putea ajunge o parte din această "manie aachiziţiilor" şi în România?
"Una peste alta văd o stagnare a pieţei M&A ca volum în jur deun miliard de euro în 2010, poate chiar o contracţie, dar ocreştere semnificativă a numărului de tranzacţii, pe fondulreducerii drastice a va­lorii pe tranzacţie. Pe termen mediu, piaţava creşte imediat ce incertitudinile macro­eonomice se vor disipa,economia va intra pe trend pozitiv sustenabil şi finanţareaachiziţiilor va deveni din nou disponibilă", a spus DoruLionăchescu.

Cine a ieŞit la "cumpÂrÂturi" pe piaŢa internaŢionalÂ

n Grupul minier anglo-autralian BHP Billiton a făcut o ofertă de35 mld. lire (43 mld. euro) pentru Potash Corp of Canada, cel maimare producător de îngrăşăminte din lume;
n Companiile de asigurări Avia şi Resolution sunt interesate dePrudential;
n Compania farmaceutică AstraZeneca ar putea atrage interesul unorrivali precum GlaxoSmithKline sau altor jucători europeni;
n Compania britanică de explorare a petrolului Dana Petroleum esteţinta unei oferte ostile de preluare de 1,9 mld. lire (2,3 mld.euro), lansată de compania sud-coreeană de stat KNOC.
Sursa: The Guardian

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO