Companii

Fermit externalizeaza transportul si mentenanta pentru a reduce costurile

08.11.2005, 19:01 67

Producatorul de componente auto Fermit Buzau a decis sa isi externalizeze din aceasta luna activitatile de transport, mentenanta si prelucrari mecanice prin infiintarea a trei societati comerciale specializate.

Prin aceasta mutare conducerea companiei urmareste eficientizarea proceselor de fabricatie si asigurarea unui control mai bun asupra costurilor.

"Am hotarat sa externalizam aceste activitati pentru a oferi posibilitatea acestor firme sa isi largeasca portofoliul de servicii si baza de clienti, fapt care sa duca la eficientizarea activitatii lor", a explicat Iuliana Balan, directorul de marketing al companiei.

"Aceste masuri vor avea ca efect si prestarea de servicii catre Fermit SA la preturi mai reduse, obiectivul final fiind reducerea costurilor de productie ale materialelor de frictiune si garniturilor de etansare", a continuat ea.

In primele noua luni ale anului, Fermit a inregistrat o cifra de afaceri de 35,3 milioane de lei (9,75 milioane de euro), cu un numar de 340 de angajati. Decizia de externalizare si instalarea unor utilaje mai performante a determinat restrangerea numarului de personal cu mai mult de 50%, de la 698 de angajati cat avea in 2004.

Anul trecut, Fermit a realizat o cifra de afaceri de 39,4 milioane de lei (9,72 milioane de euro) si un profit net de 2,8 milioane de lei (0,69 milioane de euro). Pentru acest an conducerea companiei estimeaza o cifra de afaceri cu 16% mai mare fata de 2004, de peste 45 de milioane de lei (12,3 milioane de euro).

"Piata de piese pentru automobilele Dacia este in usoara restrangere, in timp ce piata de componente pentru autovehicule straine va creste mult in acest an. Un factor negativ in acest an l-a constituit concurenta neloiala de pe piata pieselor auto a pieselor de schimb neomologate conform regulamentelor internationale", au declarat oficialii Fermit.

Compania furnizeaza cea mai mare parte a productiei pe piata interna, numai 6% din vanzari indreptandu-se spre export in principal in Canada, SUA, Croatia. Pe piata locala principalii clienti sunt Automobile Dacia, Tractorul UTB, Roman Brasov (pentru prim montaj), regiile de transport local, firmele de transport si service-urile auto.

Activitatea de productie este organizata in trei centre de cost ce contribuie cu ponderi aproximativ egale in cifra de afaceri a companiei. Fermit fabrica blocuri de frana pentru camioane, remorci, autobuze si tram-vaie, placute de frana pentru autovehicule si remorci, saboti de frana pentru automobile, discuri de ambreiaj asamblate, ferodouri pentru ambreiaje, garnituri si materiale de etansare.

In ultimii trei ani, Fermit a derulat un program investitional de 10 milioane de euro in utilarea si modernizarea sectiilor de productie.

Societatea, infiintata in 1969, a fost privatizata in 1995 prin metoda MEBO. In prezent Asociatia Salariatilor Fermit controleaza 84% din actiuni, iar restul de 16% este detinut de SIF Transilvania. marius.anton@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO