Companii

Finantari BRD Sogelease de 87 mil. euro la sase luni

11.08.2006, 19:14 34

BRD Sogelease, societatea de leasing a BRD Groupe Societe Generale, a incheiat in primul semestru al anului 1720 de contracte, valoarea bunurilor finantate ridicandu-se la 87 de milioane de euro, conform reprezentantilor companiei.
Valoarea bunurilor finantate in primul semestru reprezinta o crestere de 40% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Spre deosebire de situatia inregistrata la nivelul intregii piete de leasing, unde masinile mici detin suprematia, in cazul contractelor incheiate de BRD Sogelease, autovehiculele comerciale au avut cea mai mare pondere (46,3%). Acestea au fost urmate in portofoliul companiei de autoturisme (24,8%), echipamente industriale (12,5%) si echipamente de constructii (11,7%). Totodata, in portofoliul societatii de leasing mai figureaza echipamentele IT (2,4%) si imobiliarele (2,1%).
Recent, BRD Sogelease si-a modificat denumirea si forma juridica in BRD Segelease IFN, in conformitate cu noile reglementari ce vor fi aplicate institutiilor financiare din Romania.
"Preluarea de catre BNR a supravegherii IFN este un eveniment care va influenta puternic piata de leasing din Romania. Suntem de acord cu aceasta, date fiind riscurile mari care pot ameninta piata de leasing", spune Jean Paul Decrock, directorul general al BRD Segelease IFN.
Conform noii legislatii, pana la sfarsitul anului societatile de leasing sunt obligate sa-si majoreze capitalul social la 200.000 de euro.
"Este suficient sa amintim ca unele companii si-au asumat pana acum riscuri deosebite, utilizand un capital foarte mic, fara a beneficia de reglementari adecvate", a precizat Decrock.
Anul trecut societatea de leasing a anuntat o valoare a contractelor incheiate de 122,4 mil. euro, situandu-se pe locul opt in topul societatilor de leasing.
BRD Sogelease este unul dintre membrii fondatori ai Asociatiei de Leasing si Servicii Financiare Nebancare (ALB) care reprezinta interesele a 18 societati de leasing si insumeaza aproximativ 60% din piata de profil din Romania, potrivit propriilor estimari.
Dintre membrii ALB mai fac parte Afin Romania, Alpha Leasing, BT Leasing Transilvania, EFG Eurobank Leasing, Finans Leasing, HVB Leasing, Immorent Romania, ING Lease, Italo Romena Leasing, Motoractive, Piraeus Leasing, Raiffeisen Leasing, TBI Leasing, UniCredit Leasing si Volksbank Leasing.
Pe piata locala exista si Asociatia Societatilor de Leasing din Romania (ASLR).
Piata de leasing s-a situat anul trecut, conform companiilor din domeniu, la o valoare de 2,2 mld. euro. Aceasta reprezinta valoarea contractelor, care include pe langa valoarea propriu-zisa a bunurilor finantate si cheltuielile legate de dobanzi si alte comisioane.
Nivelul pietei de leasing ar putea ajunge in urmatorii trei-cinci ani la 5 miliarde de euro, in conditiile in care, pe langa segmentul auto, se vor dezvolta puternic si segmentul imobiliar, si cel de echipamente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO