Companii

Firma de textile Catex se reorganizeaza din cauza lipsei de personal

Firma de textile Catex se reorganizeaza din cauza lipsei de personal
26.04.2007, 19:33 550

Compania de confectii textile Catex, din judetul Calarasi, specializata in productia in sistem lohn, a inceput un proces de restructurare ca urmare a reducerii numarului de angajati. De la un efectiv de 2.590 de angajati in 2002, personalul companiei s-a redus gradual in fiecare an pana la 1.700 de persoane in 2006, reprezentantii companiei motivand scaderea prin numarul mare de angajati care au ales sa paraseasca fabrica in ultimii ani.
"Am trecut de la doua schimburi la unul singur deoarece pe masura ce pleaca oamenii din domeniul productiv trebuie sa ne reorganizam. Aveam numerosi angajati necalificati care s-au reorientat, apoi o parte numeroasa dintre ei au plecat la munca in strainatate", spune Anisoara Andrei, directorul general al companiei cu sediul in Calarasi.
Andrei este de parere ca trendul descrescator in ceea ce priveste numarul de angajati va continua si in anii care urmeaza, iar compania va avea nevoie de alte restructurari la nivel de productie. "Deocamdata investim in echipamente, insa daca va mai pleca multa lume, va fi nevoie de o alta reorganizare. Am putea chiar sa renuntam la una dintre liniile de productie", explica reprezentantul Catex.
Catex nu este prima companie din industria textila care acuza o lipsa acuta de forta de munca. De altfel, potrivit unor declaratii anterioare ale Federatiei Patronale din Industria Textila, numarul locurilor de munca din acest domeniu s-a redus anul trecut cu circa 25.000 - 30.000.
In ciuda reducerilor drastice de personal, compania Catex a raportat un profit net de circa 600.000 euro in 2006 si o cifra de afaceri de 7 mil. euro. Atat profitul, cat si afacerile companiei au mers pe un trend descendent incepand cu anul 2002. Astfel, comparativ cu anul 2005, cifra de afaceri a inregistrat o scadere de circa 13%, in timp ce rezultatul de anul trecut a fost cu 33% mai mic fata de cel raportat in 2004.
"Noi tintim pentru acest an spre o cifra de afaceri de 7 milioane de euro, insa aceasta a fost bugetata in conditiile in care ne aflam acum. Daca o sa se schimbe din nou legislatia care ne priveste direct sau pleaca in continuare foarte multa lume, situatia se va inrautati", explica Anisoara Andrei.
Printre pietele de desfacere a produselor companiei se numara Marea Britanie, Franta, Suedia, Italia sau Spania. SIF Moldova detine un procent de 5% din actiunile Catex, in timp ce restul de 95% de actiuni sunt impartite intre 1972 de persoane juridice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO