Companii

Flanco cere astăzi votul creditorilor pentru atragerea unui investitor nou. Cine ar putea fi pe lista scurtă?

24.08.2010, 23:48 28

Administratorii companiei aflate de circa opt luni în insolvenţăpropun transferul reţelei de magazine către o firmă nou-înfiinţată,care să atragă ulterior o infuzie de capital de la un inves­titorcu o putere financiară mare.
"Activitatea Flanco International se va desfăşura după dataconfirmării planului şi a transferului fondului de comerţ în cadrulNew Flanco (o firmă nou-înfiinţată având ca unic asociat pe FlancoInternational - n. red.), aceasta preluând integral afacerea", searată în planul de reorganizare al Flanco publicat de Casa deInsolvenţă Transilvania.
Flanco va putea apoi să vândă parţial sau integral participaţia lanoul operator al reţelei către un alt investitor.
"Investitorul căruia urmează a-i fi valorificate părţile sociale vafi agreat de către creditorii bancari, singurii care vor mai rămânede achitat la acel moment", se mai arată în documentul pu­blicat deadministratorul judiciar al Flanco Interna­tional.
Cei mai mari creditori ai companiei sunt băncile ING, UniCreditŢiriac Bank şi BRD-Groupe Société Générale, acestea având derecuperat de la retailer circa 12 milioane de euro în total.
În prezent, acţionarii şi administratorii Flanco poartă discuţii cudoi investitori care ar putea intra în acţionariatul operatoruluiprintr-o infuzie de capital. Pe lista scurtă a celor interesaţi depreluarea controlului businessului Flanco ar putea fi Dan Adamescu,unul dintre actualii acţionari, Lorand Szarvadi - acţionarulminoritar al retailerului concurent TechnoMarket Domo - sau un grupde comerţ asiatic, iar tranzacţia ar putea evalua compania lacâteva zeci de milioane de euro, potrivit unor surse din piaţă. DeFlanco s-a interesat şi cel mai bogat ceh, Peter Kelner, cel caredeţine fondul de investiţii PPF, care controlează în Româniacompania de asigurări Ardaf. Cehul deţine o reţea de electrocasniceîn Rusia - Eldorado.
Contactat de ZF, Szarvadi a infirmat interesul pentru preluareaintegrală a Flanco. "Nu suntem interesaţi de o preluare integrală aFlanco. Nu purtăm discuţii cu acţionarii actuali şiadminis­tratorii Flanco pentru o posibilă tranzacţie", a declaratCEO-ul şi acţionarul TechnoMarket Domo.
Flanco face parte din grupul Flamingo, ai cărui acţionariprincipali sunt Dan Adamescu (20%), proprietarul Unirea ShoppingCenter, Dragoş Cincă, fondatorul reţelei (25%), Ion AlexandruŢiriac, fiul miliardarului Ion Ţiriac (cu 5%), şi firma MidfairManagement Services, care a luat anul trecut 22% din companie de laQVT Fund.
Reţeaua Flanco a avut afaceri de circa 140 mil. euro în primele 11luni din 2009, anterior intrării în insolvenţă, potrivit datelorraportate de operator.
Piaţa de electronice, electrocasnice şi telefoane mobile, estimatăla 1,4 miliarde de euro, a avut anul trecut un declin de circa 40%faţă de 2008, potrivit unui studiu al companiei GfK.

Ar putea ieşi din insolvenţă la un an de la demarareaprocedurii

Retailerul de electronice şi electrocasnice, care deţine în acestmoment 71 de magazine, a intrat în insolvenţă în decembrie 2009, cudatorii totale de circa 60 mil. euro către furnizori, instituţiiale statului, salariaţi, bănci şi alţi parteneri de afaceri.Administratorii companiei au finalizat planul de redresare areţelei după doar 6-7 luni de la dema­rarea reorganizăriijudiciare, un termen-record în retail, ţinând cont că majoritateareţelelor de supermarketuri intrate în insolvenţă nici nu aufinalizat tabelul creanţelor în primul an.
Dacă va fi votat astăzi de creditori şi dacă va avea rezultateleprevizionate de companie, planul de reorganizare al Flanco va puteascoate reţeaua din insolvenţă în maximum şase luni de la apro­bareaacestuia.
Legal, termenul maxim pentru încheierea procedurii de reorganizarejudiciară a unei firme este de 3-4 ani.

Ce condiţii sunt în planul de reorganizare pentru noulinvestitor
n Achitarea preţului transferului fondului de comerţ şi acreanţelor, care nu poate fi mai mic de 10 milioane de euro;
n Obligaţia pentru noul investitor de a participa la finanţareanoii societăţi printr-o infuzie de capital de 4 mil. euro;
n Celelalte condiţii vor putea fi stabilite de către creditoriibancari, singurii creditori rămaşi neachitaţi la acel moment
Sursa: planul de reorganizare propus de administratorii reţelei

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO