Companii

Fostul sef al farmaciilor Sensiblu oscileaza intre business si politica

Fostul sef al farmaciilor Sensiblu oscileaza intre business si politica

Claudiu Opran, 37 de ani, a avut in 2007 castiguri salariale de 190.000 de euro, potrivit unui raport publicat de compania A&D Pharma pe bursa din Londra

14.01.2010, 23:11 1635

Claudiu Opran, care in decembrie a renuntat la conducerearetelei de farmacii Sensiblu, parte a grupului A&D Pharma,spune ca printre proiectele pe care le analizeaza se afla unbusiness propriu, acceptarea unei oferte de la o companie sauintrarea in mediul politic.

Opran, 37 de ani, care a lucrat cinci ani si jumatate inindustria farmaceutica, afirma ca are propuneri din partea maimultor companii atat din industria farma, cat si alte zone, dar cao decizie finala va lua dupa o pauza de trei - sase luni.

"Ofertele pe care le am nu necesita o decizie rapida, astfel caimi pot ingadui o pauza de cateva luni. Analizez in acelasi timp sivarianta unui business antreprenorial ca si posibilitatea de aintra in mediul politic", afirma Opran.

El este de parere ca sectorul de sanatate nu a performat foartebine din cauza deselor schimbari legislative si ca au fost multeproiecte bune incepute, dar care nu au fost finalizate.

Pot exista punti de legatura intre business sipolitic

"M-as bucura daca ar fi si alti oameni de business care ar intrain politica. Noi cei din mediul de business putem aduce ocontributie pozitiva datorita experientei, mentalitatii formate sipoate reusim sa dam impreuna cu persoanele deja implicate in mediulpolitic coerenta, o viziune pe o perioada mai lunga, sa facem calucrurile sa se intample, cu efecte bune in primul rand pentru omulde rand si sa incercam sa cream o sustenabilitate intre ramurileindustriei si stat care inca in acest moment nu si-au gasitcadenta. Toate aceste proiecte trebuie incepute, continuate, siimportant este ca atunci cand exista schimbari de guverne ele samearga mai departe", spune Opran.

Fostul seful al Sensiblu da exemplul consilierului prezidentialAlexandra Gatej, care a condus timp de patru ani operatiunileUnilever Balcani. Unilever este al doilea mare jucator dinindustria bunurilor de larg consum si una dintre cele mai maricompanii multinationale din Romania. "Nu spun ca vreau sa fiu inprima linie, dar exista multe modalitati de a face o punte delegatura in sensul pozitiv intre mediul de business si celpolitic", spune Opran.

De ce a plecat de la Sensiblu

"Avand in vedere ca urma reinnoirea contractului meu, amconsiderat ca este un moment bun pentru ca tot timpul existatendinta sa amani sa te dedici mai mult proiectelor personale.Contractul meu era initial pana in 2008, dar l-am prelungit cu incaun an. Impreuna cu actionarii am decis prelungirea avand in vedereca intram la momentul acela intr-un an de criza si asa cum aratarezultatele a fost o decizie buna", spune Opran.

Principalul proiect in care a fost implicat a fost listareagrupului pe bursa din Londra in 2006, iar la capitolul realizarinoteaza brandul Sensibu, pe care il crediteaza ca fiind unul dintrecele mai puternice din Romania.

Un alt proiect important pe care l-a avut la Sensiblu esterepozitionarea farmaciilor, in sensul in care portofoliul deproduse al unei unitati este adaptat specificului zonei in careeste situata.

Sub mandatul sau, afacerile Sensiblu au crescut de la 50 mil.euro la 154 mil. euro in 2008, si de la peste 80 de unitati lacirca 220 in prezent.

Opran isi aminteste ca au existat trei perioade in timpulmandatului de la Sensiblu cu nopti nedormite. Primul a fost imediatdupa ce s-a angajat, pentru ca venea dintr-o alta industrie,dintr-o cultura multinationala, si a luat contact cu un businessantreprenorial "in care lucrurile se derulau foarte rapid si atrebuit sa ma adaptez". O perioada dificila a fost si cea alistarii pe bursa din Londra in 2006, "care a adus notorietate cu omunca titanica in spate". Mai recent, o alta perioada dura a fostcea de la inceputul crizei, in care "a trebuit sa luam masuriproactive care sa faca businessul sustenabil". "Au fost operatiiunde a curs sange", spune Opran referindu-se la acele luni.

Mobilizare, dupa caderea actiunilor pebursa

Din punctul de vedere al evolutiei pe bursa din Londra, primajumatate a anului 2008 a fost cea mai "neagra" pentru companie,dupa ce actiunile s-au prabusit cu circa 77%. Opran spune ca ininterior echipa "s-a mobilizat total".

Unul dintre momentele delicate pentru executivii companiei afost tot anul 2008, cand pe bursa au fost facute publice salariileechipei de conducere. Care a fost impactul? "A fost un moment pestecare am trecut. Cat timp exista reguli, ele trebuie respectate",spune Opran.

Potrivit acelui raport, Claudiu Opran a avut in 2007 castigurisalariale de 190.000 de euro.

El detine si un pachet minoritar de actiuni la A&D Pharma.Intrebat de ZF daca se gandeste sa vanda aceste actiuni, ClaudiuOpran a spus ca " in functie de conditiile pietei si urmarind atentvoi lua o decizie la momentul potrivit".

Absolvent al Academiei de Studii Economice Bucuresti, Opran alucrat timp de mai multi ani in industria berii, inainte sa vina laSensiblu, si a fost implicat in fuziunea din 2002 dintre Ursus siBere Timisoreana. La Sensiblu, a fost implicat in achizitiafarmaciilor Europharm in 2005.

Scurt CV

  • 2006- 2009, chief operating officer, Retail A&D Pharma
  • iunie 2005 - 2006, director general, Sensiblu Romania
  • septembrie 2004 - iunie 2005, operational manager,Sensiblu
  • 2004 - septembrie 2004, director executiv sales &distribution, SAB Miller
  • 2003 - 2004, director executiv sales & distribution,sucursala Timisoara (interimar)
  • 2002 - 2003 director vanzari si operatiuni - sucursalaTimisoara, South African Breweries Miller (SAB Miller)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO