Companii

Fostul sef al Raiffeisen Evolution face 1.000 de apartamente in Cernica

Fostul sef al Raiffeisen Evolution face 1.000 de apartamente in Cernica

Catalin Scripcaru, actionar majoritar al Advanced Development: Am fi multumiti cu un profit de 20% pentru fiecare proiect, in conditiile in care terenul de la Cernica a fost cumparat in acest an.

03.12.2007, 15:07 406

Compania de dezvoltare imobiliara Advanced Development, controlata de Catalin Scripcaru, fostul director al Raiffeisen Evolution, este implicata in dezvoltarea unui ansamblu rezidential cu 1.000 de apartamente pe malul lacului Pantelimon, in zona de est a Bucurestiului.
"Proiectul este derulat pe un teren de noua hectare, cu iesire la lacul Pantelimon, investitia fiind estimata la 80-90 de milioane de euro. Ne aflam in faza de obtinere a autorizatiilor de constructie si estimam ca in luna iunie sa incepem lucraile. Am atras in acest proiect doua fonduri de investitii din Anglia si Israel", a declarat Catalin Scripcaru, managing partner si actionar majoritar al Advanced Development.
Firma pe care Scripcaru o controleaza detine o participatie de 20% in proiectul Cernica Residential Park, restul actiunilor fiind detinute de investitori straini, printre care si compania britanica Salamanca Finance.
Preturile apartamentelor vor fi de circa 1.500 euro/metrul patrat construit, cu TVA inclusa, si se adreseaza in special clientilor care locuiesc in prezent in sudul si estul Bucurestiului, care "vor sa ramana in zona in care au copilarit", spune Scripcaru. "Nu exista companie care, daca poate sa mareasca un pret, pe care piata il poate inghiti, sa nu-l mareasca", spune Scripcaru care apreciaza insa ca, in viitor, se va observa o "educatie a imobiliarelor", in urma careia proiectele sub un anumit standard nu se vor mai vinde.
Intregul proiect Cernica Residential Park va fi format din 20 de blocuri, majoritatea de patru etaje, construite in mai multe faze. In prima etapa urmeaza a fi livrate intre 200 si 300 de apartamente, vanzarile urmand a fi demarate odata cu inceperea lucrarilor de constructie. "Nu avem inca semnate contracte, in afara de arhitecti, dar suntem in tatonari cu companii din toate domeniile. Incercam sa lucram cu top 5 pe fiecare segment, de la constructor pana la broker", spune Scripcaru.
El apreciaza ca marjele de profit ale dezvoltatorilor sunt in prezent cuprinse intre 20 si 30%, acest nivel fiind greu de depasit din cauza preturilor de tranzactionare a terenurilor.
"Am fi multumiti cu un profit de 20% pentru fiecare proiect, in conditiile in care terenul de la Cernica a fost cumparat in acest an", spune Scripcaru.
Advanced Development are intr-un stadiu avansat de dezvoltare un ansamblu de lux in apropiere de Piata Victoriei din Capitala, ansamblu numit Venezuela, care este format din 11 apartamente, dintre care noua vor fi inchiriate si doua vandute.
Pe de alta parte, dezvoltatorii au inceput in ultimii ani realizarea unor ansambluri rezidentiale de mari dimensiuni, asa-numite miniorase, care cuprind, pe langa locuinte, diferite facilitati precum spatii comerciale, sala de fitness sau locuri de joaca pentru copii.
"Proiectele mari vor influenta puternic piata rezidentiala in urmatorii cinci ani", apreciaza Scripcaru.
Compania a cumparat cinci terenuri in Bucuresti pentru proiecte rezidentiale, de birouri si un hotel, precum si un teren in Braila, unde vizeaza constructia a 70 de apartamente.
"Doua dintre terenuri se afla in zona Timpuri Noi din Bucuresti. Unul dintre ele este chiar la bulevardul Sincai si ne propunem sa facem o cladire de birouri de circa 15.000 de metri patrati. Al doilea teren, se afla in cel de-al doilea front si se preteaza dezvoltarii unui ansamblu rezidential sau a unui hotel", spune directorul Advanced Development.
Cel mai mare teren detinut de companie este cel din Cernica, in conditiile in care restul loturilor au suprafete cuprinse intre 1.500 si 3.800 de metri patrati.
Scripcaru are o experienta de zece ani pe piata locala de real estate, timp in care a fost implicat in dezvoltarea mai multor imobile de birouri, printre care si proiectul Oracle Tower din nordul Bucurestiului. El a fost directorul general al diviziei de real estate a grupului austriac Raiffeisen - Raiffeisen Evolution - pana in luna martie a acestui an. In aceasta perioada, el a stabilit o relatie cu mai multe fonduri de investitii din Austria sau Israel, cu care a creat ulterior parteneriate.
Scripcaru nu este primul director al unei companii de dezvoltare care decide sa porneasca un business propriu, un alt exemplu fiind si Muler Onofrei, fostul sef al companiei americane ProLogis, care a pus bazele firmei Aleph Properties.
Piata rezidentiala a Capitalei reprezinta unul dintre cele mai profitabile domenii de investitii, in conditiile in care preturile apartamentelor au ajuns la un nivel de circa 1.800 de euro/metrul patrat, iar deficitul dintre cerere si oferta este estimat la cateva zeci de mii de unitati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO