Companii

FP: Statul român ar putea să facă de unul singur reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă. Cum?

FP: Statul român ar putea să facă de unul singur reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă. Cum?

Autor: Roxana Petrescu

31.03.2011, 12:10 29

Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă,se chinuie în prezent să atragă investitori în proiectul de 4miliarde de euro al reactoarelor nucleare 3 şi 4, în contextul încare în mai puţin de un an a pierdut patru din cei şase investitoristrăini interesaţi de proiect.

După plecarea CEZ (Cehia), RWE (Germania), GDF SUEZ (grup franco- belgian) şi Iberdrola (Spania), de partea Nuclearelectrica au mairămas doar italienii de la Enel şi ArcelorMittal România. Astfel,statul român, prin Nuclearelectrica, a ajuns să controleze circa85% din EnergoNuclear, compania de proiect pentru reactoarele 3 şi4, în timp ce ultimii investitori străini rămaşi, Enel şiArcelorMittal România deţin câte 9,15%, respectiv 6,2% dinacţiuni.

Deşi statul român spune că are nevoie de banii investitorilorstrăini pentru că altfel nu poate susţine acest proiect uriaş deunul singur, Fondul Proprietatea, acţionarul minoritar alNuclearelectrica, crede că există o soluţie pe care a prezentat-ode altfel Ministerului Economiei, acţionarul majoritar alsingurului producător de energie nucleară din România.

"Nuclearelectrica ar trebui să deţină în proporţie de 100%EnergoNuclear. După acest pas, Nuclearelectrica ar trebui listată,ar trebui să vândă noi acţiuni. Din acest proces ar putea fistrânse sume între 800 de milioane de euro şi un miliard de euro.Noi suntem interesaţi de proiectul reactoarelor 3 şi 4 şi astfel amputea investi prin achiziţia de acţiuni. Mai departe şi pentru Enelşi pentru Arcelor ar fi mult mai uşor să participe la acest proiectcumpărând acţiunile emise de Nuclearelectrica. În plus, ar devenideodată acţionari la o companie cu două reactoare nucleare careintentionează să mai construiască încă două. Statul ar putea săatragă finanţări de la bănci şi ar putea să facă acest proiect deunul singur", spune Greg Konieczny, managerul FonduluiProprietatea.

În prezent, la centrala nucleară de la Cernavodă funcţioneazădouă reactoare cu o capacitate cumulată de 1.400 de MW prin careasigură aproape 20% din producţia de energie a României. Proiectulreactoarelor 3 şi 4 este unul dintre cele mai mari proiecteenergetice la nivel european care deja are avizul favorabil alComisiei Europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO