Companii

Fratii Cristescu investesc 6 mil. euro in hoteluri

24.07.2007, 19:42 21

Oamenii de afaceri timisoreni Emil si Marius Cristescu, care sunt actionari la circa 30 de firme din Timisoara si din tara, vor investi in acest an 6 mil. euro in turism si vor continua investitiile in sectorul imobiliar.
O parte din sumele investite in acest an provin din vanzarea a 64% din actiunile fabricii de produse sodice Bega Upsom, pe care fratii Cristescu au incasat circa 16 milioane de euro. Marius Cristescu spune insa ca nu va vinde actiunile la niciuna dintre societatile detinute in acest an.
"Anul acesta finalizam un hotel de trei stele in Sannicolau si vrem sa finalizam si Complexul Turistic de la Orastie, in care am investit in prima faza circa doua milioane de euro", a declarat Marius Cristescu.
Pe lista proiectelor din turism ale celor doi oameni de afaceri se numara si o investitie de 3 mil. euro in reabilitarea hotelului Timisoara, care va fi clasificat la patru stele dupa finalizarea proiectului, fata de clasificarea de trei stele din prezent. Potrivit lui Marius Cristescu, anul viitor va fi data in folosinta si aripa veche a hotelului Timisoara, proiect care va necesita investitii de circa doua milioane de euro. Hotelul Timisoara are o cifra de afaceri anuala de circa 5 milioane de euro si un grad de ocupare intre 60% si 70%. Fratii Cristescu mai detin, prin intermediul firmei Bega Turism, si complexul de doua stele Hotel Nord, tot din Timisoara.
Investitiile realizate de fratii Cristescu sunt finantate in proportie de 25% din fonduri proprii si restul din credite. Cifra totala de afaceri a firmelor fratilor Cristescu s-a ridicat in 2006 la circa 200 mil. euro, iar profitul a fost de circa 10 mil. euro. Anul acesta companiile din grup si-ar putea majora profitul la 12-14 mil. euro, in conditiile in care cifra de afaceri va ramane la nivelul de anul trecut, potrivit unor informatii anterioare furnizate de Marius Cristescu.
Emil si Marius Cristescu au actiuni la circa 30 de companii, din cel putin sapte sectoare economice, printre care se numara forajul petrolier, industria constructoare de masini, transporturi, turism, constructii sau imobiliare. O parte din investitiile planificate pentru acest an se vor duce catre companiile Foraj Petrolier, Faur sau Cariere.
"Am investit in Foraj Petrolier circa sapte milioane de euro si vom mai investi inca 20 de milioane de euro si in anul urmator. La Faur se deruleaza investitii de 10 milioane de euro in retehnologizare, iar in Cariere se investeste circa trei milioane de euro in acest an", a explicat Cristescu.
Cu toate acestea, fratii Cristescu s-au axat in ultima perioada mai ales pe proiecte imobiliare. Astfel, anul acesta au fost dati in folosinta circa 59.000 de metri patrati pe platforma Faur din Bucuresti, urmand ca pana la sfarsitul anului sa mai fie dati in folosinta circa 34.000 de metri patrati. Tot pe platforma de la Faur s-au dat in folosinta si 10.000 de metri patrati de birouri.
Investitiile imobiliare ale celor doi oameni de afaceri nu vizeaza doar piata din Capitala, ci si orasul Timisoara, unde fratii Cristescu au dat inspre inchiriere in acest an 15.000 de metri patrati de hale si 3.000 de metri patrati de birouri.
Oamenii de afaceri timisoreni vor da in folosinta anul acesta birouri si spatii industriale de circa 180.000 de metri patrati, la o valoare estimata de ZF la peste 80 mil. euro.
Printre proiectele fratilor Cristescu se numara si construirea unor blocuri de locuinte, insa nu in acest an.
"Asteptam sa primim autorizatia de constructie. In prima faza vom construi circa 700 de apartamente. Avem o suprafata de cinci hectare de teren pentru acest proiect", a spus Cristescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO