Companii

Fratii Micula au triplat capacitatea fabricii de bere

06.11.2006, 18:21 136

Fabrica de bere de la Draganesti (judetul Bihor), unul dintre activele companiei European Food, si-a triplat capacitatea de productie in acest an, pana la 5 milioane de hectolitri pe an (500 mil. litri), fiind in acest moment cea mai mare fabrica de bere din Romania. Pentru comparatie, consumul de bere a fost anul trecut de 15,2 mil. hectolitri.
Ioan Micula a spus ca a avut propuneri de a achizitiona mai multe unitati de productie a berii din Ungaria si din alte tari din regiune, insa au hotarat sa investeasca in fabrica de la Draganesti pentru a asigura sinergia grupului European Food&Drinks.
"Unul dintre principalele active ale grupului European Food&Drinks este fabrica de bere. Aceasta a fost evaluata in toamna acestui an, de catre una dintre cele mai mari banci din Romania, la circa 400 de milioane de euro", a declarat pentru ZF Ioan Micula, presedintele European Food care detine alaturi de Viorel Micula grupul European Food&Drinks.
Fabrica de bere a grupului a inceput productia in anul 2003, cu o capacitate initiala de 1 mil. hectolitri, dar va fi inaugurata oficial anul viitor. Ioan Micula estima la sfarsitul anului trecut investitii de aproximativ 100 mil. euro pentru cresterea capacitatii fabricii de bere de la un milion la 3,5 mil. hectolitri pe an, ceea ce inseamna ca suma alocata pana in prezent de European Food&Drinks pentru a se impune pe segmentul berii depaseste 200 mil. euro.
Ioan Micula sustine ca fabrica de bere a fost construita dupa standarde ridicate, dar cu costuri reduse pentru ca au ales bine momentul demararii proiectului.
"De cand am inceput lucrarile la fabrica de bere si pana in prezent, pretul materialelor de constructii a crescut de cel putin trei ori", a afirmat Ioan Micula. Marcile de bere detinute sunt B?rger, Servus, Meister si Dracula.
Investitiile in cresterea capacitatii de productie ar putea continua, pentru ca grupul va merge mult si pe exporturi, potrivit declaratiilor reprezentantului.
"Avem in jur o piata de 100 milioane de locuitori pe care vrem sa activam", a completat Ioan Micula.
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a aprobat recent un credit sindicalizat in valoare de 250 de milioane de euro pentru compania European Drinks. Grupul European Food&Drinks, cu o cifra de afaceri consolidata de peste 600 mil. euro, este cel mai mare grup din industria alimentara romaneasca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO