Companii

Frigul dezgheaţă cererea de energie: „Doar după Revoluţie am mai avut aşa un consum, când mergeau toate. Preţul a ajuns la maximul anului“

Frigul dezgheaţă cererea de energie: „Doar după...

Autor: Roxana Petrescu

10.01.2017, 00:07 1316

„Ne descurcăm fără pro­bleme şi pe partea de gaze naturale, şi în ceea ce priveşte energia electrică“, a spus Octavian Lohan, membru al directoratului Transelectrica, trans­portatorul naţional de energie, la finalul comandamentului de iarnă ţinut ieri. La întâlnire au participat toţi jucătorii implicaţi în asigurarea alimentării cu energie şi gaze la nivel naţional.

Pentru seara zilei de ieri, prognozele Transelectrica indicau un consum record de energie electrică, de 9.750 MW, mai mare decât cel înregistrat pe data de 19 decembrie, anul trecut, atunci când a fost înregistrat recordul ultimilor 15 ani.

„Este un consum foarte mare, un nivel pe care noi nu l-am mai avut decât în anii mediat după Revoluţie, când toate încă mai funcţionau“, explică Lohan.

În aşteptarea unei astfel de evoluţii, majoritatea grupurilor energetice au fost mobilizate, inclusiv cele care de obicei, din cauza costurilor de producţie foarte mari, sunt ţinute în stand-by. În această categorie intră grupurile care funcţionează pe huilă şi care fac parte din Complexul Energetic Hunedoara.

„Am mobilizat tot“, a dat asigurări Lohan.

Creşterea bruscă a cererii de energie s-a văzut imediat şi asupra preţului mediu spot de pe bursa de electricitate OPCOM. Astfel, pentru livrările aferente zilei de ieri, preţul mediu spot a fost de 306,9 lei pe MWh (68 de euro pe MWh), cel mai mare de la începutul acestui an, în timp ce livrările pentru azi erau cotate la 280 de lei pe MWh (62 de euro pe MWh).

În regiune însă, preţul energiei era şi mai mare, ceea ce denotă o creştere subită a consumului. De exemplu, ungurii erau dispuşi să plătească 97 de euro pe MWh pentru livrările de azi.

„Au existat solicitări din partea Bulgariei pentru a-i ajuta în seara aceasta (ieri – n.red.) pentru că şi ei se vor confrunta cu un vârf de consum şi au avut câteva probleme. Nu ştiu dacă vom putea să-i ajutăm. Observăm creşterea preţurilor din Slovacia şi Ungaria, ceea ce este un indiciu legat de creşterea cererii“, a mai precizat Lohan.

Datele Transelectrica arată că România a dus peste graniţe în primele nouă luni ale anului trecut energie în valoare de circa 100 de milioane de euro, exportând circa 3,3 TWh, adică 7,5% din ceea ce s-a produs. Exporturile de energie ale României se duc mai ales către Bulgaria, Serbia şi Ungaria. Datele Transelectrica arată că în Serbia, de exemplu, exporturile de energie au scăzut cu 33%, în timp ce cantităţile trimise spre Ungaria au scăzut cu 48% în perioada analizată. 

Reprezentanţii Transgaz nu au comentat până la închiderea ediţiei situaţia din sistemul de alimentare cu gaze naturale, spunând că mana­gementul companiei este implicat în comandamentul de iarnă de la Guvern.

roxana.petrescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO