Companii

Gaz de France vrea sa intre pe piata distributiei de energie ca sa se protejeze de miscarile concurentei

Gaz de France vrea sa intre pe piata distributiei de energie ca sa se protejeze de miscarile concurentei

Click pentru imaginea marita

13.08.2007, 19:13 18

Gaz de France (GdF), grupul francez de utilitati in portofoliul caruia se afla Distrigaz Sud, spune ca vrea o cota de piata de doua cifre pe piata distributiei de electricitate, dar si activitati in sectorul productiei de energie.
"Strategia Gaz de France pentru piata locala cuprinde, dincolo de dezvoltarea portofoliului pe segmentul de gaze, intrarea pe piata energiei odata cu lansarea marilor procese de privatizare", a declarat Jean-Francois Carriere, directorul grupului pentru zona Europei Centrale. In prezent, compania functioneaza pe piata locala prin intermediul Distrigaz Sud, precum si a unor companii de inmagazinare a gazului natural Amgaz si in curand Depomures, dupa ce francezii vor primi avizul din partea Consiliului Concuremtei.
"Ne dorim o cota de piata de doua cifre pe piata distributiei de energie. Sunt sanse foarte mari sa participam la privatizarea unei companii de profil. Momentul in care se va indeplini acest lucru depinde foarte mult de strategia pe care o va adopta statul roman in procesele de privatizare", spune Carriere.
Gaz de France nu este la prima tentativa de a participa la privatizarea unei filiale din portofoliul Electrica. Francezii si-au dorit Electrica Muntenia Sud, companie care le-ar fi asigurat un portofoliu complet de utilitati in regiunea deservita de Distrigaz Sud, dar au pierdut procesul de privatizare in fata italienilor de la Enel. Momentan, in portofoliul Electrica se mai afla patru companii, si anume, Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Nord, Electrica Transilvania Sud si Electrica Muntenia Sud, companie in cazul careia inca nu a avut loc transferul de actiuni dupa privatizare.
"Dorinta de a ne construi un portofoliu si pe segmentul de energie este o masura de protectie in fata marilor grupuri energetice care si-au anuntat deja interesul si pe partea de gaze. Obiectivul este acela de a construi o oferta completa pentru clienti, atat pe partea de energie, cat si pe partea de gaze", spune reprezentantul GdF.
In ceea ce priveste intrarea pe segmentul productiei de energie, francezii s-au inscris deja la privatizarea termocentralelor Borzesti, Galati si Doicesti, companii aflate in portofoliul Termoelectrica. Francezii sunt interesati si de privatizarea celor trei complexuri energetice Turceni, Rovinari si Craiova, dar exclud posibilitatea abordarii segmentului de energie nucleara.
"Nu vom depune o oferta angajanta pentru reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda pentru ca specializarea noastra este mai degraba sectorul termo", spune Carriere.
In ceea ce priveste partea de gaze, francezii sunt in asteptarea avizului Consiliului Concurentei pentru preluarea a 50% din capitalul social al Depomures Targu Mures. In luna februarie 2007, GdF a achizitionat 65% din capitalul social al Amgaz Medias.
"In urmatorii 3-5 ani, intentionam sa ne concentram pe dezvoltarea potentialului de stocaj prin dublarea capacitatii de inmagazinare de la 300 de milioane de metri cubi, cat cumuleaza cele doua companii achizitionate, pana la 600 de milioane de metri cubi. Investitiile pentru indeplinirea acestui obiectiv se vor ridica la zeci de milioane de euro. Am preluat singurele doua companii de stocaj care nu se aflau in proprietatea Romgaz", spune Carriere.
Investitiile in capacitatile de inmagazinare au o dubla motivatie. Pe de o parte, creste siguranta alimentaraii cu gaze in perioadele de varf, iar pe de alta parte se pot obtine castiguri mari in perioadele de apreciere a pretului la gazul natural.
"Cand am achizitionat Distrigaz Sud, compania avea o capacitate de inmagazinare de 200 de milioane de metri cubi pentru iarna. Azi aceasta cantitate a ajuns la 700 de milioane de metri cubi", a mai precizat Carriere.
Potrivit reprezentantului GdF, una dintre problemele majore ale Romaniei este lipsa proiectelor de interconectare care practic blocheaza posibilitatea securizarii resurselor. Un proiect foarte important de interconectare este gazoductul Nabucco pentru care si-a exprimat interesul si GdF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO