Companii

Gazprom poate incepe sa tranzactioneze energie pe OPCOM

02.03.2010, 23:04 49

O firma a gigantului rus Gazprom a fost admisa luna trecuta inringul tranzactiilor cu energie electrica administrat de bursa deenergie de la Bucuresti, OPCOM.

Compania se numeste Gazprom Marketing and Trading si este ofiliala detinuta in proportie de 100% de Gazprom, fiindinregistrata la Londra. De altfel, rusii au obtinut inca de anultrecut licenta de furnizare a energiei electrice din parteaAutoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE),aceasta fiind valabila pana in iulie 2011.

OPCOM spune ca Gazprom va avea dreptul sa participe lalicitatiile care vor fi organizate pe piata contractelorbilaterale. Pe aceasta piata, au loc tranzactii pe termen lungintre cumparatorii si vanzatorii de energie electrica, pretul,cantitatile si durata contractelor fiind transparente.

"Patru noi companii au fost admise in luna februarie 2010 satranzactioneze pe pietele administrate de OPCOM, RE PowerGeneration, Obedineni Energiini Targovtsi OOD, GazpromMarketing&Trading Limited si GRENERG", au declaratreprezentantii OPCOM. Pe piata pe care urmeaza sa activeze Gazpromerau inscrisi la sfarsitul lunii februarie un numar de 103participanti.

Rusii de la Gazprom reprezinta singura sursa de import de gazenaturale pentru piata locala, in anii anteriori crizei cantitatileimportate reprezentand circa 30% din consum, restul fiind asiguratin proportii egale de cei doi producatori interni, Petrom siRomgaz.

In ultima perioada, discutiile de colaborare cu Gazprom s-auintensificat, Transgaz fiind invitat sa participe in gazoductulSouth Stream. Totodata, rusii de la Gazprom s-au aratat interesatide constructia a 10 depozite de inmagazinare subterana a gazelor,dar si de investitii in proiecte de producere a energiei electricealaturi de Romgaz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO