Companii

GDF SUEZ investeşte pjavascript:;este 70 mil. euro în briza din Brăila

GDF SUEZ investeşte peste 70 mil. euro în briza din Brăila

Primul parc eolian al GDF SUEZ în România va avea o capacitate instalată de 48 MW (echivalentul unui consum anual a circa 50.000 de gospodării din România).

Autor: Roxana Petrescu

02.02.2012, 00:06 736

GDF SUEZ Energy România, filiala locală a grupului franco-belgian GDF SUEZ, cunoscut în România mai ales după preluarea fostului Distrigaz Sud în 2005, va demara prima investiţie concretă în domeniul producerii de energie electrică după ce grupul a mai fost implicat în proiecte majore de energie, aşa cum a fost cel de 4 miliarde de euro al reactoarelor nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă, dar din care s-a retras.

De data aceasta, atenţia GDF SUEZ s-a orientat spre cel mai fierbinte domeniu de investiţii al momentului, energia eoliană, segment în care s-au făcut deja proiecte de peste 1,5 miliarde de euro, principalul magnet, dincolo de vântul bun care adie mai ales în regiunea de sud-est a ţării, fiind schema de sprijin pusă la dispoziţie de statul român.

Astfel, GDF SUEZ Energy România spune că până la finalul acestui an ar pu­tea finaliza investiţia într-un parc eolian de 48 MW localizat în comuna Ge­­­menele din judeţul Brăila. Ţinând cont că in­ves­ti­ţia într-un megawatt într-un parc eolian costă în­tre 1,5 şi 1,7 mil. euro, va­loarea proiectului ar putea depăşi la final su­ma de 70 de milioane de euro, potrivit calculelor ZF.

"Primul parc eolian al GDF SUEZ în România va avea o capacitate instalată de 48 MW (echivalentul unui consum anual a circa 50.000 de gospodării din România). Douăzeci şi una de turbine de câte 2,3 MW fiecare vor fi livrate şi instalate de compania Siemens", au precizat repre­zentanţii firmei.

Potrivit acestora, pro­iec­tul, care a fost achizi­ţionat de la un dezvoltator imobiliar, Belrom, are toate permisele şi autori­zaţiile necesare, inclusiv con­tractul tehnic de racor­dare la reţeaua naţională de dis­tri­buţie a energiei electrice, iar achiziţionarea echipa­mentelor este deja în fază avansată.

,,Prin achiziţionarea acestui proiect, GDF SUEZ Energy România a finalizat o nouă etapă privind dezvol­tarea sa în România. Construirea acestui prim parc eolian ex­primă încrederea noas­tră în potenţialul Ro­mâ­niei în sectorul energiilor regenerabile şi va con­so­lida poziţia noastră pe piaţa energiei'', spune Eric Stab, preşedinte exe­cutiv al GDF SUEZ Energy România.

Intrarea GDF SUEZ Energy România în domeniul energiei eoliene completează o listă lungă de giganţi internaţionali care deja au dezvoltat proiecte de sute de megawaţi. Printre aceştia se numără CEZ (Cehia), Enel (Italia), Energias de Portugal sau Iberdrola (Spania).

  • În 28 şi 29 februarie, Ziarul Financiar va organiza prima ediţie a ZF Energy Summit, un eveniment care, într-un format unic, îi va aduce la masa discuţiilor pe cei mai importanţi oameni dintr-un domeniu care mişcă miliarde: energia.www.zf.ro/evenimenteÎnscrieri la 0318 256 298

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO